Potpuno modularni radni stol: Hrvatski proizvod s neupitnim uspjehom

Na ovogodišnjem Tjednu dizajna, održanom početkom svibnja, razgovarali smo s mladim inovatorom pred kojim je svijetla budućnost.
Mladi hrvatski startup Modulos uskoro planira plasirati na tržište prvi potpuno modularni stol koji se zahvaljujući potpuno modularnom dizajnu radne površine stola može prilagoditi životnom/radnom prostoru i potrebama vlasnika. Projekt je u završnoj fazi priprema za Kickstarter kampanju i izlazak na tržište, a hrvatskoj javnosti se prvi put uživo predstavio na ovogodišnjem Tjednu dizajna početkom svibnja.

Ideja nastala iz potrebe
Kao mnogi drugi mladi ljudi u Hrvatskoj, začetnik ideje i osnivač Modulosa Matej je podstanar. Trebao je dobar i kvalitetan stol na kojemu bi držao računalo i gadgete poput iPada i iPhonea, te imao nekakvo rješenje za silne kablove koji dolaze uz te uređaje. Problem je što takav kvalitetan stol, poput svega kvalitetnog, ima svoju cijenu. Postojala je mogućnost da mu ga izradi otac koji je stolar - ali cijena nije bila pravi problem. Što bi se dogodilo stolu koji bi se neizbježno s njim selio u novi stan? Bi li pristajao novom prostoru? Postojeći stan nije ni imao prostora za stol normalne veličine, pa bi uložio dosta novca i truda u stol koji se vrlo vjerojatno ne bi uklopio u novi stan. I tako se rodila ideja o Modulosu!

Modularni dizajn
Osnovni elementi Modulosa su njegovi moduli, drvene ploče s mogućnošću međusobnog spajanja koje oblikuju individualno prilagođen radni prostor. Uz raznovrsnost raspoloživih modula (i konstantno novih u pripremi), uvijek je moguće dobiti radnu površinu koja je idealna za vlasnika, čak i ako se odluči potpuno preurediti prostor, preseliti se u novi stan ili nabaviti novi uređaj koji se ne uklapa u postojeću radnu površinu stola. Svaki modul ima mogućnost spajanja nogu na sva četiri ugla i spojiv je s drugim modulima sa sve četiri strane, pa je tako moguće module proizvoljno rasporediti na površini. Time se omogućuju razne kombinacije - od raznih duljina stolova, preko raznih oblika radne površine, pa sve do raznih visina nogu.

Funkcionalni moduli i nadogradnja
Modularan dizajn ima još jednu veliku prednost – moguće je proizvesti module sa različitim funkcijama. Vlasnik želi imati ugrađen iPad dock ili rupu za provući kablove? U ponudi postoje moduli s upravo takvim funkcijama. Uz to su mogućnosti za buduće module neograničene – moduli sa ugrađenim USB hubom, ugrađeni bežični punjač za uređaje koji podržavaju tu tehnologiju, rupe i udubljenja za olovke, povišeni moduli za zaslone... Pri tome je zbog izmjenjivosti modula moguće iPad dock ili prolaz za kablove smjestiti točno tamo gdje vlasniku najbolje odgovara. Ukoliko se neki modul ošteti ili vlasnik ima potrebu za većim stolom, nije potrebno mijenjati cijeli stol – dovoljno je samo naručiti dodatne module.Obiteljska tradicija
Matej nije do ideje o izradi proizvoda od drveta došao sasvim slučajno. Njegovi pradjed, djed i otac su (bili) stolari, a on je poput njih odrastao uz radionicu i radio u njoj od malena. Njegov otac Dražen koji stoji iza proizvodnje u Modulosu ima 30 godina stručnog iskustva, te provjerava svaki modul kako bi se uvjerio u vrhunsku kvalitetu materijala i izrade.Promocija hrvatskog drveta i dizajna
Matej, kao i cijeli tim koji stoji iza Modulosa, imaju želju i promovirati visoku kvalitetu hrvatske drvne sirovine i hrvatskog dizajna. Primarno ciljano tržište su Sjedinjene Američke Države, gdje se uz pomoć tamošnjeg partnera već postepeno radi na promociji i osvještavanju kupaca, pa je tako tamo već osnovana tvrtka čime se želi osigurati što lakši ulazak na to veliko, ali i zahtjevno tržište. Inzistiranjem na isključivo hrvatskoj drvnoj sirovini visoke kvalitete i beskompromisnom pristupu kvaliteti proizvoda, u planu je osvijestiti zapadno tržište o kvaliteti materijala, rada i dizajna koji hrvatski proizvođači i dizajneri mogu isporučiti.Sljedeći koraci
Uskoro se planira pokretanje Kickstarter kampanje čije su pripreme duge i iscrpne. U slučaju uspješne kampanje pokreće se proizvodnja, uređuje prikladan pogon i otvaraju prva radna mjesta u Batrini, malom mjestu u Slavoniji gdje je Matej rođen i gdje njegovi roditelji žive i imaju malu radionicu. Plan je rasti postepeno i oprezno i ne proizvoditi previše modula mjesečno kako bi zadržali kontrolu kvalitete na visokoj razini. Ukoliko se ovi planovi ostvare, daljnji koraci bi bili osmišljanje novih modula koji bi se nudili na službenom web shopu, istraživanje daljnjih potencijala prozvoda i na koncu možda i plasiranje nove linije modularnih stolova izrađenih od manje ekskluzivnih materijala koji bi omogućili masovnu proizvodnju. Daljnji napredak i sve vijesti se može pronaći na njihovim web stranicama i službenom Facebook profilu «Modulos».

vrh stranice