Potencijali topličkog turizma

U 2015. godini ARTUR će se posvetiti kontinentalnoj Hrvatskoj pod nazivom „Prostor i turistički potencijali kontinentalne Hrvatske“. Druga radionica održat će se u Daruvarskim toplicama.
ARTUR (Arhitektura i turizam) je program koji je iniciralo Društvo arhitekata Zagreba i pokrenulo u suradnji s Institutom za turizam, Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, te Društvima arhitekata Zadra, Dubrovnika i Istre a čiji su dugoročni ciljevi bili usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema vezanih za prostor i turizam.

U 2015. godini ARTUR će se posvetiti kontinentalnoj Hrvatskoj pod nazivom „Prostor i turistički potencijali kontinentalne Hrvatske“. S obzirom na potpuno različita okruženja u kojima se odvijaju turističke aktivnosti, kroz novi ciklus programa ARTUR nastojat ćemo istražiti sve načine i tipove turizma te njihove potencijale koji se stvaraju, naravno bazirano na principu održivosti te savjesnog i pametnog planiranja prostora i okoliša kao osnove turizma.

Prva radionica se održala 12.02.2015. u Zagrebu pod nazivom „Gradski turizam“ i bavila se transformacijom smještajne ponude i pratećih sadržaja grada Zagreba s obzirom na konstantan porast broja turista u Zagrebu.Pred nama je druga radionica koja će se održati 26.03.2015. u Daruvarskim toplicama pod nazivom "Potencijali topličkog turizma" koja će se baviti prirodnim resursima kao generatorima potražnje i osnovom turističke ponude.

Primjeri koji će se obraditi:

- Uže područje Daruvarskih toplica i njihova povezanost s Daruvarom
- Stubičke toplice, Bizovačke toplice...
- dobri primjeri wellness sadržaja uz toplice
- prateća ponuda i sadržaji

Pitanja koja će otvoriti radionica:

1. Definiranje javnog prostora: korisnik, sadržaj, vrijeme, tko su korisnici toplica i pratećih sadržaja, koji su to prateći sadržaji koji upotpunjuju ponudu toplica kroz koje vrijeme se prostor koristi
2. Kako toplički turizam doprinosi razvoju grada
3. Kako ojačati turističku ponudu implementacijom novih sadržaja
4. Kako pomiriti potrebe za suvremenim adaptacijama s potrebom da se sačuva arhitektonsko naslijeđe

Ciljevi radionice:
- podići svijest o važnosti prirodnih resursa u planiranju razvoja turizma
- prepoznati specifičnosti i autentične vrijednosti mjesta
- povezati ključne sudionike u upravljanju prostorom i planiranju investicijaTreća radionica iz ciklusa „Agro turizam“ bavit će se revitalizacijom tradicionalne izgradnje te poljoprivredom i prehrambenom industrijom kao pokretačem razvoja te regije održat će se u Slavoniji i Baranji 5. svibnja 2015. Nakon interaktivnih radionica, u Zagrebu će u lipnju 2015. biti organizirana završna konferencija ARTUR s ciljem promicanja uloge arhitekture u razvoju i zaštiti specifičnih vrijednosti hrvatskog turizma. Tijekom konferencije u Zagrebu na završnoj svečanosti iznijet će se zaključci održanih radionica te će se održati svečana dodjela nagrada ARTUR za najbolje prakse i projekte u arhitekturi i turizmu.

Program radionice:
Pozivamo Vas da nam se pridružite u Daruvaru.
Ulaz je slobodan, ali zbog ograničenog broja mjesta potrebno je prijaviti se putem prijavnice na mail adresu ana.marendic@d-a-z.hr do 24. ožujka 2015.


ARTUR je program koji je iniciralo Društvo arhitekata Zagreba i pokrenulo u suradnji s Institutom za turizam i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, te Društvima arhitekata Zadra, Dubrovnika i Istre čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema veznih za prostor i turizam.
U protekloj sezoni, s temom grad i regija kroz program ARTUR preispitali smo obalni dio Hrvatske te utjecaje grada na regiju s turističko sociološkog aspekta te refleksije na prostor u Zadru, Dubrovniku i Puli.

Kroz 2015. godinu ARTUR će se posvetiti kontinentalnoj Hrvatskoj s obzirom na potpuno različite karakteristike takvog tipa turizma, a kako bismo prikazali koje sve načine i tipove turizma zaista imamo te potencijale koji se iz njih rađaju, naravno bazirano na principu održivosti te savjesnog i pametnog planiranja prostora kao osnove cjelogodišnjeg turizma.
Osim toga, ove će se sezone dio programa baviti podizanjem svijesti o neophodnosti projektiranja poštujući i implementirajući sve zakonitosti korištenja obnovljivih izvora energije i bioklimatskog dizajna, s obzirom da je turistički segment privrede jedan od najvećih potrošača energije. Namjera je približiti alate i metode usmjerene na učinkovito korištenje energije, poštujući i promovirajući Nacionalne ciljeve za smanjenje količine CO2 do 2030 god kao i energetske učinkovitosti.

I ovom prigodom upućujemo poziv za prijavu prijedloga za nagradu ARTUR kojom želimo istaknuti najbolje primjere u oblikovanju i razvoju turističkog prostora, te promovirati najbolje prakse u korištenju arhitekture i kvalitetno oblikovanog prostora u svrhu razvoja hrvatskog turizma. Temu zaključujemo konferencijom koja će se održati u Zagrebu u lipnju 2015. godine, na kojoj ćemo predstaviti rezultate održanih radionica, te dodijeliti nagrade i priznanja ARTUR.
izvor: HKA

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice