Poliklinika ST

Poliklinika ST zgrade javne namjene
Ocjenjivati mogu samo registrirani korisnici. Prijavite se | Registrirajte se

IDEJA/PROJEKT

IDEJA/PROJEKT

3LHD
  • Grad: Split
  • Godina projekta: 2009
  • Godina izvedbe:
  • Tip građevine: zgrade javne namjene
  • Površina: 8365,00 m2
  • Investitor: Grad Split, Krupa doo
Prikaz veće karte
Natječajni projekt - prva nagrada
Neposredna okolina i povijesna gradska cjelina Firula i okolice, jedan su od najugodnijih splitskih gradskih predjela za život, rad i rekreaciju. Izuzetna lokacija ove privatne poliklinike je jedna od njenih najvećih prednosti. Blizina drugih najvažnijih bolničkih sadržaja na Firulama, blizina mora i svježeg zraka, također joj daje na bitnosti i važnosti.
Više Manje
Budući da objekti ovakvog zadanog programa i funkcije, zahtijevaju maksimalnu pragmatičnost i poštivanje zadanog programa, te maksimalnu tehničko-tehnološku opremljenost i funkcionalnost logičan je razvoj funkcija po vertikali koji omogućuje smještaj svih polikliničkih sadržaja, dijagnostike, ordinacija i laboratorija prema traženim etažama. Svi javni sadržaji smješteni su u suterensku, prizemnu i prve etaže objekta, dok su stacionar i administracija na višim etažama, a garaže u donjim podzemnim etažama.
Glavni vizualni element i akcent kuće je ovojnica od horizontalnih traka. Ona potpuno obuhvaća kuću kao što zavoj štiti pacijenta. Ovojnica ima višeznačnu ulogu opne koja štiti od sunca, regulator je svjetla, sakriva, otkriva, te kadrira pogled. Ona je i klasična „škura“, a inspirirana je prvenstveno jednim od najprepoznatljivijih elemenata moderne arhitekture Splita – brisolejima Ive Radića.
Atriji/loggie po svim etažama prisutni su kao isječak vanjskog prostora, međuprostor i polujavna kontaktna zona. Spajaju i dijele ostale prostore kuće, a umjesto klasičnog introvertiranog bolničkog koridora, omogućuju jednu relaksirajuću zonu, u kojoj ste okruženi komadićem (mediteranskog) zelenila, na drvenoj terasi i s vanjskim pogledom na more i okolne otoke. U njemu se pacijenti osoblje i posjetioci, mogu odmoriti, udahnuti svježi morski zrak i prošetati do njih (u pidžamama).
vrh stranice