Pokrenuta obnova Jadrije

Šibensko gradsko kupalište Jadrija službeno je otvoreno 6. kolovoza 1922., a broj kabina i svlačionica, te njihov izgled i namjena, mijenjali su se kroz prvu polovicu prošlog stoljeća.
Idejni projekt rekonstrukcije kabina na Jadriji bit će dovršen najkasnije za mjesec dana, a ugovor o izradi kompletne dokumentacije vrijedan oko 190 tisuća kuna potpisali su Grad Šibenik i Arhitektonski ured Zorana Popovića.

Uz idejni projekt, arhitekt Popović treba izraditi i arhitektonsku snimku postojećeg stanja te glavni projekt sada derutnih i devastiranih kabina na gradskom kupalištu Jadrija.

- Naručili smo izradu potrebne dokumentacije za rekonstrukciju kultnih kabina vodeći se konzervatorskim smjernicama, a fokus će nam biti prvotni izgled tog gradskog kupališta za vrijeme njegovih zlatnih godina prije i iza Drugog svjetskog rata - kazao je zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta.

Prije dvije godine izmjenama Prostornog plana uređenja omogućena je rekonstrukcija kabina i to 'u postojećim tlocrtnim gabaritima u cilju poboljšanja funkcionalnosti', kako je navedeno u tom dokumentu kojim je dopušteno i povećanje njihove visine za najviše 10 posto, odnosno ne više od 3,3 metra'.

- Cilj je ne urediti ne samo kabine, nego i pontone na kojima su se nekad Šibenčani kupali i sunčali, a računamo i na uređenje terasa kabina koje bi se, kao nekad, mogle koristiti. Dakle, vjerojatno je da će se rušiti kako bi se napravili bolji temelji, a potom i kabine, naravno u gabaritima koji jesu. Također, i obalnu liniju treba urediti i zaštitit je od udara mora. Zato očekujemo prvu verziju jer će puno toga ovisiti i o Konzervatorima – zaključio je Mileta.
izvor: sibenik.in

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice