Počinju V. Dani zagrebačke arhitekture

Prvi dan V. DANA ZAGREBAČKE ARHITEKTURE, započinje 21. svibnja 2015., predavanjima u 18 sati u prostorijama Društva arhitekata Zagreba.
Predavanja će održati Mia Roth-Čerina na temu arhitekture dječjih vrtića u Zagrebu, te Veljko Oluić na temu arhitekture školskih zgrada u Zagrebu od 1930/40, 1950/60, 1975/80.

Mia Roth-Čerina je arhitektica i docentica na Katedri za arhitektonsko projektiranja Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, na kojem je diplomirala je 2000. i doktorirala 2015. godine.
Dobitnica je Rektorove nagrade 2000. godine, a 2001. je s diplomskim radom predstavljala Arhitektonski fakultet na natječaju i izložbi Archiprix International u Rotterdamu. Djeluje u partnerstvu s Tončijem Čerinom. Zajedno su osvojili niz nagrada na arhitektonskim natječajima. U projektima je surađivala je i s H. Auf-Franić, T.S. Franićem, L. Korlaetom, V. Risterom, D. Miočem i Z. Prlićem, s kojima je također osvajala priznanja. O svom je radu održala više pozvanih predavanja te izlagala projekte na izložbama. 2008. godine je s Tončijem Čerinom bila nominirana za nagradu Viktor Kovačić za realizaciju Dječjeg vrtića Lanište. Radi na kolegijima dodiplomskog i diplomskog studija na Katedri za arhitektonsko projektiranje. Arhitekturom društvenog standarda se bavi u istraživanjima, posebno arhitekturom namijenjenom predškolskom odgoju. O tome je održala niz predavanja na matičnom fakultetu, Učiteljskom fakultetu te stručnim skupovima. Autorica je nekoliko znanstvenih i stručnih članaka te je surađivala na izradi više udžbenika i studija u izdanju Arhitektonskog fakulteta. Od 2005. je u izvršnom uredništvu znanstvenog časopisa Prostor, te je uredila više knjiga iz područja arhitekture. Članica je Povjerenstva za nakladničku djelatnost Arhitektonskog fakulteta od 2009. te njegova predsjednica od 2012. godine. Od 2010. vodi Odbor Arhitektura i djeca Hrvatske komore arhitekata i hrvatski je delegat međunarodnog radnog programa Architecture & Children pri UIA (Međunarodno udruženje arhitekata). Mentorirala je nekoliko studentskih radionica te arhitektonskih radionica za djecu i mlade.

Veljko Oluić rođen je 06. kolovoza 1954.g. u Bjelovaru. Osnovnu školu i gimnaziju (I gimnaziju) pohađao je i završio u Zagrebu. Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu upisao je 1973., a diplomirao 1979. Od ožujka 1980. radi na Arhitektonskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu. 2010. izabran je za redovitog profesora na katedri za projektiranje. Autor je ili koautor brojnih stručnih projekata i realizacija, dobitnik niza nagrada na arhitektonskim natječajima, Salonu mladih (priznanje 1987.g. s T. Žarnićem) i Zagrebačkom salonu (nagrada za projekt i Velika nagrada salona 1994.g. s T. Žarnićem), nagrada Viktor Kovačić za najbolju godišnju realizaciju 2004.g., Tehnički školski centar u Zadru (s T.Žarnićem), druga nagrada na 41. Zagrebačkom salonu 2006.g. (s T.Žarnićem). nominiran je za nagradu Viktor Kovačić 2005., Agronomski fakultet, Paviljon 6 (s H. Auf-Franić) i za nagradu Drago Galić 2006. Rekonstrukcija i adaptacija obiteljske kuće u Kustošiji, Zagreb. Sudjeluje na većem broju izložbi u zemlji (Zagreb, Split, Rijeka) i inozemstvu (Bologna, Beč, Piran, Istanbul, Amsterdam, Sarajevo, Skopje, London, Tokio, Venecija, itd). Radovi su prikazani i publicirani u niz časopisa, publikacija, kataloga i knjiga.

Pozivamo Vas da nam se pridružite i na ostalim danima arhitekture gdje Vas očekuje niz predavanja, stručni obilazak, te svečana promocija počasnih članova DAZ-a.
Program V.DZA pogledajte OVDJE.

Sudjelovanje na Danima boduje se u Sustavu stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata prema sljedećem rasporedu:

1. dan 2 boda
2. dan 3 boda
3. dan 6 bodova


Za sudjelovanje na V. DZA sve zainteresirane molimo da se prijave na mail adresu karmen.petricevic@d-a-z.hr .

Stručni obilazak će biti organiziran 23.05.2015. Organizirani prijevoz i stručno vodstvo moguće je ostvariti uz uplatu od 65,00kn na broj žiro računa HR1223600001101548547.

Uplatu navedenog iznosa potrebno je izvršiti nakon potvrde o raspoloživim mjestima u autobusu od strane organizatora.

V DANI ZAGREBAČKE ARHITEKTURE
Zagreb - grad društvenog standarda

21.-23. svibnja 2015.

Tema ovogodišnjih dana zagrebačke arhitekture su zgrade društvenog standarda. Zgrade, kako im sam naziv kaže, značajno doprinose generiranju društvene komponente našega grada. Zgrade jaslica i vrtića, osnovnih škola, srednjih škola i gimnazija, te fakulteta su sklopovi u kojima se odvija odgoj i obrazovanje najmlađe populacije. Namijenjene su odgoju i obrazovanju malene djece, obrazovanju djece i mladih, te visokoškolskom i poslijediplomskom obrazovanju već punoljetnih osoba. Uz odgoj, odnosno obrazovanje takvi sklopovi često udomljuju i sportske sadržaje, prostore više namjena koji omogućuju održavanje priredba i predstava, izložbi, knjižnice i razne druge sadržaje, te na taj način značajno doprinose generiranju društvenosti, kako u urbanim tako i u rubnim, perifernim zonama.

Stručni obilazak ovogodišnjih Dana zagrebačke arhitekture fokusirat će se na suvremena ostvarenja zgrada društvenog standarda u zapadnom dijelu grada, uz tangentni obilazak i najznačajnijih ostvarenja drugih razdoblja na tome potezu. Ishodište obilaska je Muzička akademija (Milan Šosterič, obnova izvorne zgrade Ferimporta Stanka Fabrisa), Francuski paviljon (izvorno nacionalni paviljon u okviru sajamskog sklopa Zagrebačkog zbora, prenamijenjenog za Studentski centar, arh. Camelot, konstr. Lafaille), obnova i rekonstrukcija (arh. Braun, konstr. B. Medić)), a nastavit će se obilaskom dječjeg vrtića i Osnovne škole Vrbani III (Davor Mateković), te odgojno-obrazovnog sklopa na Kajzerici (Vedran Pedišić, Emil Špirić, E. V. Farrera, J. J. N. Andrade). Recentno ostvarenje dobitnik je i godišnje nagrade "Viktor Kovačić" za 2014. godinu.Dani zagrebačke arhitekture započeli su 2011.godine predstavljanjem najznačajnijih recentnih arhitektonskih ostvarenja u Zagrebu i predstavljanjem Arhitektonskog vodiča Zagreba autora Aleksandra Lasla. Okupili su preko 200 sudionika. Drugi Dani zagrebačke arhitekture, organizirani u svibnju 2012. godine bavili su se temom stambene arhitekture 21. stoljeća u Zagrebu te su okupili više od 800 sudionika. 2013. tema je bila 135 godina zagrebačke arhitekture u Europi kao svojevrsni uvod pristupa Europskoj uniji, a u prošloj godini na Danima smo problematizirali poslovnu arhitekturu kao Potencijal krize.


izvor: DAZ

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice