Pismo predsjednice HKA

Glasilo HKA-a od 20. prosinca 2021. godine - pismo predsjednice

Poštovane kolegice i poštovani kolege, članice i članovi Hrvatske komore arhitekata,

kao da smo još jučer vrtili kalendar s brojkom 2020. a već se na brojčaniku mijenja i ovaj tekući broj 2021. Protekla godina, svima nam je bila ispunjena stručnim radom, obiteljskim obavezama, praćenjem aktualnih događaja koji su važni za našu arhitektonsku struku i borbom s posljedicama pandemije i potresa koji su pogodili našu zemlju. U Hrvatskoj komori arhitekata, godinu smo posvetili unapređivanju unutarnjeg ustroja, ali i introspekcijom rada ovlaštenih arhitekata o čemu smo govorili na ovogodišnjim, virtualnima Danima arhitekata 5.0. Nadamo se, da su ovi, virtualni Dani, posljednji dani koje smo održali isključivo virtualnim putem. Svi smo se uz stručne edukacije zaželjeli i stručnih obilazaka, ali i druženja s kolegicama i kolegama. Upravo zato sljedeće Dane arhitekata 6.0, pod radnim nazivom Grad i ljudi, održat ćemo uživo u Dubrovniku, od 6. do 9. travnja 2022. godine. Svi oni koji neće biti u mogućnosti doći na Dane 6.0 u Dubrovnik, moći će se pridružiti virtualnim putem. Još je jedna velika značajka narednih Dana – po prvi put, nakon 2013. g. i 4. kongresa hrvatskih arhitekata naredne Dane 6.0 organiziramo u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata, te zajedno pripremamo zanimljiv stručni program za kojeg već sada mogu najaviti da će biti vrlo sadržajan, zanimljiv i raznovrstan. Osim toga organiziramo i terenski razgled građevina koje su značajno promijenile i unaprijedile prostor u kojem se nalaze, a nismo zaboravili niti na zabavni program. Želja nam je, nakon dvije godine pandemije, ponovno se međusobno družiti i veseliti. Zato vas ovom prilikom pozivam da u što većem broju dođete u Dubrovnik početkom travnja na Danima 6.0.


Potresi u Hrvatskoj i problemi u obnovi

Protekle dvije godine obilježili su razorni potresi koji su promijenili, ne samo sliku naših povijesnih cjelina, već i živote brojnih stanovnika Republike Hrvatske.

Arhitektonska struka uključena je odmah nakon razornih potresa u rad volonterskih ekipa za brze preglede zgrada, i na taj način, zajedno s kolegama građevinarima, podnijela najveći teret u prvim danima i tjednima nakon oba velika potresa. Predstavnici Hrvatske komore arhitekata, stavili su se na raspolaganje Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, sudjelovali u svim aktivnostima i sastancima ministarstva, te u prvoj polovici 2021. godine redovito sudjelovali na sjednicama Stožera civilne zaštite u Petrinji.

U Stručni savjet za obnovu od potresa, imenovani su arhitekti, predstavnici ključnih arhitektonskih institucija: Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Društva arhitekata Zagreba, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske komore arhitekata i drugih institucija. Brojnim istupima, primjedbama na dokumente, raspravama i sugestijama, arhitekti su nastojali unaprijediti loš i neučinkovit regulatorni okvir obnove. Brojne i unisone primjedbe arhitektonske zajednice, redom nisu prihvaćene, ili su prihvaćene s velikim vremenskim odmakom, što je doprinijelo lošoj provedbi obnove na terenu.

Vrhunac zanemarivanja stručnog djelovanja arhitekata, kulminirao je na posljednjoj sjednici Savjeta, kada je Ministarstvo prezentiralo odabrane tipske projekte za zamjenske obiteljske kuće koje će se graditi na potresom pogođenim područjima.

Svi su članovi Savjeta iz arhitektonske struke, bez obzira koju instituciju predstavljaju, žestoko prigovorili i protestirajući odbili podržati Odluku Ministarstva da umjesto 20-tak idejnih tipskih rješenja koje su u veljači 2021. godine predložili i donirali nastavnici Arhitektonskog fakulteta, za daljnju razradu i izvedbu na terenu koristi tipske projekte prikupljene na različite, netransparentne načine, a koji ni funkcionalno, konstruktivno a niti oblikovno ne odgovaraju na prostorne i temeljne zahtjeve za građevinu.

Nedostatak kriterija za vrednovanje, očigledna nestručnost osoba kojima je povjerena zadaća odabira tipskih rješenja, nemar u postupanju prema građanima i nacionalnom prostoru, ogolili su bazičnu nekompetentnost onih koji su zaduženi da upravljaju posljedicama katastrofe. U žustroj raspravi koja je usljedila, svi argumenti Ministarstva kojim su pokušali opravdati donesene odluke, ocijenjeni su neprihvatljivima. Jedinstvenim stajalištem arhitektonske struke na Savjetu dogovoreno je zaustavljanje započete nabave usluga izvedbe tipskih kuća po predloženim tipskim projektima, te će se ponoviti razmatranje pristiglih rješenja. Arhitektonska će struka i dalje zahtijevati da samo najkvalitetnija rješenja tipskih kuća budu multiplicirano izgrađena na pogođenim područjima. Obnova od potresa mora biti šansa za povratak života pogođenim prostorima i unapređenje postojećeg stanja u prostoru, a ne poligon za netransparentno investiranje i gradnju. Ukoliko se nastavi dosadašnje ignoriranje arhitektonske struke, svi će naši predstavnici povući iz članstva u Stručnom savjetu za obnovu, te zajednički istupiti u javnosti.


Dani arhitekata 5.0

Svi radni odbori Komore uspostavili su tijekom 2021. godine, redovan i aktivan rad na problematici koja zanima arhitektonsku struku, o čemu smo vas tijekom pet tematskih cjelina Dana 5.0 redovito izvještavali. Otvorili smo teme arhitektonskih natječaja, izmjene zakonodavnog okvira rada arhitekata, problematiku krajobrazne struke, prostornog planiranja i održiva razvoja te, na kraju, standarda i digitalne transformacije arhitektonskih usluga. Izrađene su i usuglašene Teze za izmjenu zakonodavnog okvira iz područja prostornog uređenja i gradnje i upućene u nadležno ministarstvo sa željom da se zakonski okvir našeg djelovanja unaprijedi, učini kvalitetnijim i efikasnijim u provedbi.


Program rada i Plan prihoda i rashoda za 2022. god.

Skupština Hrvatske komore arhitekata na svojoj sjednici održanoj 15. prosinca 2021. godine prihvatila je Program rada i Plan prihoda i rashoda HKA-a za iduću godinu. Program rada određuje način provedbe zacrtanih smjernica djelovanja HKA-a kroz aktivnosti i projekte svih tijela i odbora Komore u idućoj 2022. godini. Nastavljamo daljnju aktivnu suradnju s Udruženjem hrvatskih arhitekata na nacionalnoj razini i kroz područne odbore HKA-a suradnju s lokalnim društvima arhitekata. Nastavljamo već započete projekte digitalizacije arhive ČIP-a i Arhitekture, te digitalizacije Nagrada UHA-e i Izložbi realizacija koje provodimo zajedno s UHA-om, te izvrstan projekt Minijatura – rad s djecom, Područnog odbora Rijeka i Društva arhitekata Rijeka. Ostali projekti HKA-a bit će izrada nove mrežne stranice HKA-a, Studija investicijskih vrijednosti u graditeljstvu i sl.

Za sve navedene projekte, aktivnosti i redovan rad Komore, Planom prihoda i rashoda definiran je financijski okvir. Hrvatska komora arhitekata zadržava postojeću visinu članarine i nastavlja s praćenjem svih rashoda. Usljed bolje naplate zaostalih članarina, HKA-a će i u narednoj godini zadržati politiku besplatnog stručnog usavršavanja za naše članove, za najveći broj programa koje planiramo. Podsjećamo, stručno usavršavanje je obvezno za sve članove, a dvogodišnje razdoblje za praćenje polaznika započelo je 1. siječnja 2021. godine.


Na kraju, zahvaljujem se svim kolegicama i kolegama koji su se aktivno uključili u rad tijela i odbora Hrvatske komore arhitekata. Bez njihova predanog rada, ne bi bilo ni stručnih aktivnosti ni doprinosa boljem stručnom radu naših članova.

Svim članicama i članovima Hrvatske komore arhitekata želim sretan Božić te mnogo zdravlja, ljubavi, radosti i poslovnih uspjeha, dobrih projekata i uspješnih realizacija u 2022. godini.


S poštovanjem


Rajka Bunjevac, dipl. ing. arh.
predsjednica HKA-a


Izvor: HKA

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice