Otvorenje stalnog postava Muzeja vučedolske kulture

Otvorenje stalnog postava Muzeja vučedolske kulture održat će se 30. lipnja 2015. godine u 11 sati.
Na oko 1200 metara kvadratnih, u 19 prostorija bit će prikazani ne samo neposredni arheološki nalazi na najznačajnijem arheološkom lokalitetu u Europi, nego i prikaz rekonstrukcije vučedolske kulture kojoj se, ne bez razloga, pripisuje začetak kultura današnjih europskih naroda.

Na arheološkom lokalitetu Vučedol možemo pratiti razvoj civilizacija i kulture od prvih naseljavanja 6000. godina pr. Kr., rekonstruirati dnevni život i običaje kulturnih pojava u burno vrijeme doseljavanja prvih Indoeuropljana – badenske, kostolačke i vučedolske koju se najdetaljnije može rekonstruirati i kojoj je lokalitet odredio ime. Najintenzivniji rast i razvoj bilježi iza 3000 g. pr. Kr. i u svom je vrhuncu pokrivala 14 današnjih europskih država – Češku, Slovačku, Austriju, Mađarsku, Rumunjsku, Sloveniju, Italiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Albaniju, a jedno je naselje registrirano i u istočnoj Grčkoj.Izgradnja Muzeja vučedolske kulture započela je 2004. godine i koncipirana je da što manje narušava prirodni okoliš te da svojim izgledom kontinuirane izlomljene trake u stalnom usponu od podnožja prema arheološkim usponima na vrhu lokaliteta, predoči slojeve pretpovijesnih lokaliteta. Zgrada muzeja dovršena je u svibnju 2014. godine, kada se pristupilo i realizaciji stalnog postava, a koji će, posljednjeg dana lipnja ove godine otkriti - svjetsku atrakciju. Arheološki nalazi, arhitektonski i gospodarski pokazatelji načina života svjedoče o prisutnosti ljudi, razvoju kultura i civilizacija na desnoj obali Dunava, 4 kilometra nizvodno od Vukovara.Muzej vučedolske kulture dio je velikog Projekta Ilok – Vukovar – Vučedol koji je financiran zajmom Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) u vrijednosti 169.673.211 kn, dok je na planiranih 56.939.204 kn učešća Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture osiguralo dodatnih 156.184.474 kuna. Projekt je obuhvatio obnovu dvorca Odescalchi, plato tvrđave i zidine, kompleks franjevačkog samostana, Žitnicu te parkovne površine u povijesnoj jezgri u Iloku. Zatim obnovu barokne jezgre Grada Vukovara i kompleks dvorca Eltz koji je kao Gradski muzej Vukovar sa stalnim postavom otvoren 24. siječnja 2014. godine.
Muzej vučedolske kulture koji za nekoliko dana otvara svoj stalni postav najširoj publici, a financiralo ga je Ministarstvo kulture sa 15 milijuna kuna, svakako je jedan od vrhunaca tog obimnog projekta u Slavoniji, ali i znakoviti početak.Novim pristupom supostojanja znanstvenih istraživanja po najvišim standardima, atraktivnog i aktivnog muzejskog postava jedinstvenog fenomena svjetske kulturne i povijesne baštine koji potječe iz bakrenog doba, te prateći obrtnički i turistički kapaciteti otvaraju se mogućnosti razvoja koji bi Vukovar, Vučedol i Ilok upisali na svjetske znanstvene, kulturne, gospodarstvene i turističke mape. Kulturna baština u Republici Hrvatskoj osim u turizmu, otvara prilike za razvoj i drugih djelatnosti koje su vezane na kulturu i druga socio-ekonomska područja a koja mogu pridonijeti njihovom rastu na osnovama održivog razvoja. Održiva obnova kulturnih dobara potiče razvoj poduzetništva, prometa, znanosti, zaštite okoliša te pridonosi urbanom i regionalnom napretku, povećanju broja zaposlenih i jačanju socijalne kohezije te Position Paper Croatia 2014-2020 ističe potrebu jačanja zaštite, valorizacije i upravljanja kulturnim resursima s obzirom na njihov turistički i poslovni potencijal.Muzej vučedolske kulture temelj početak novog multifunkcionalnog projekta – Arheološkog parka Vučedol – koji s jedne strane obuhvaća program sustavnih, interdisciplinarnih istraživanja arheološkog lokaliteta Vučedol, koji širi prostor Vučedola prezentira kao arheološko-povijesni, ali isto tako i kao turističko-ugostiteljski i športsko-rekreativni centar. Ministarstvo kulture u razvoju tog projekta blisko surađuje s Ministarstvom turizma i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU.
Održiva obnova kulturnih dobara potiče razvoj poduzetništva, prometa, znanosti, zaštite okoliša te pridonosi urbanom i regionalnom napretku, povećanju broja zaposlenih i jačanju socijalne kohezije pa su valorizacija i upravljanje kulturnim resursima s obzirom na njihov turistički i poslovni potencijal prepoznati i na razini Vlade RH, koja je projekt Arheološkog parka uvrstila u razvojne prioritete Republike Hrvatske.Više o cjelokupnom projektu Ilok-Vukovar-Vučedol može se vidjeti na:
http://ilok-vukovar-vucedol.min-kulture.hr

Muzej vučedolske kulture
Arheološki lokalitet Vučedol, Vukovar
Stalni postav


Autori idejne koncepcije:
prof. dr. sc. Aleksandar Durman, voditelj arheoloških istraživanja Vučedola i voditelj Katedre za arheometriju i metodologiju Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
RužicaMarić, prof. arheologije – ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar

Autori postava:
Prof. dr. sc. Aleksandar Durman
Mirela Hutinec, dipl. arheolog

Autor arhitektonskog rješenja:
Radionica arhitekture d.o.o., Zagreb:
Prof. Goran Rako d.i.a.
Josip Sabolić, d.i.a.
Iva Pejić, d.i.a.
Mario Škarijot, d.i.a.

Autorica likovnog postava:
Vanja Ilić, d.i.a., Zagreb

Stručne konzultacije:
Prof. dr. sc. Marina Milićević Bradač, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Facijalne rekonstrukcije:
dr. sc. Fabio Cavalli, Accademia Jaufré Rudel, Trst

Antropološke analize:
dr. sc. Zdravka Hincak, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Crteži arheološkog materijala:
Krešimir Rončević, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Prijevod na engleski jezik:
Prof. dr. sc. E Wayles Browne, Cornell University, SAD

Multimedia:
Design Studio D - Darko Puharić, Vinkovci

Vizualni identitet:
Goran Raukar, Zagreb

Glazba:
Stanko Juzbašić, Zagreb

Restauracija i rekonstrukcija arheoloških predmeta:
Josip Fluksi, Zagreb
Ana Pavešković-Burazer, Vukovar
Jesenka Ricl, Osijek
Restauratorska radionica Arheološkog muzeja u Zagrebu

Muzejska građa posuđena iz muzeja:
Arheološki muzej u Zagrebu
Gradski muzej Vinkovci
Gradski muzej Vukovar

Foto-dokumentarna građa ustupljena iz muzeja:
Muzej i galerija grada Podgorice, Crna Gora
Muzej Slavonije Osijek
Narodni muzej u Ljubljani, Slovenija
Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Rekonstrukcije:
kola i pleteni namještaj – Močvarni hrast, Zagreb – Darko Franjić
kuća – Akademija blata, Zmajevac – Vladimir Škrobo
metalurške peći – Robert Hutinec, Vukovar
monoksil – Arheološka ljetna škola 2008., Ivan Matković – Lasta, Bogdanovci
odjeća – Etnamaar, Zagreb – Andrijana Subotić Pjajčik
obuća – Cipele Zvonko, Zagreb – Zvonko i Zlatko Škalin
tkalački stan – Tena Karavidović, Osijek

Preparacija jelena:
Veterinarski fakultet u Zagrebu – Zvonimir Budinšćak, Nenad Konosić
Akvarij / dunavske ribe:
Poljoprivredni fakultet u Osijeku – dr. sc. Dinko Jelkić, prof. dr. sc. Anđelko Opačak

Suradnici na postavu:
Božana Gelo Nikolić
Gorana Kušić
Zlatko Martić
Antonio Raspudić
dr. sc. Danijela Roksandić

Izvođači:
ING-GRAD, Zagreb
Monte – mont, Osijek

Oprema:
Primat RD
Promondis
AVC


izvor: min-kulture.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice