Otvoreni grad 2016

Projekt "Otvoreni grad - intervencije u javnom prostoru Pule" održat će se od 9. do 11. rujna.
Program projekta "Otvoreni grad - intervencije u javnom prostoru Pule" kojeg je pokrenula arhitektica Breda Bizjak u suradnji sa Društvom arhitekata Istre (Dai Sai) održat će se od 9. do 11. rujna 2016 na više lokacija u centru grada: "Terasa Tržnica" /Robna kuća Pula/, "Ex kino Beograd" /Giardini/ te "Kuća bez krova" /Ul. Hermana Dalmatina 5/.

Tema ovogodišnjeg programa je oživljavanje napuštenih i zanemarenih prostora u povijesnoj jezgri grada koji će se redefinirati i aktivirati kao prostori-događaji kroz umjetničke i performativne intervencije. Program obuhvaća široki spektar kulturnih aktivnosti: umjetničku kino-akciju, video rad, glazbene događaje, plesni performans, izložbu u izlogu, društvenu igru, okrugli stol te literarnu matineju.Koncepcija pojedinog prostora-događaja temelji na suradnji sa umjetnikom odn. umjetničkim kolektivom s kojima je osmišljen privremeni sadržaj lokacije. Prostori - događaji u toku tri dana postati će privremena prizorišta javnog života, umjetnosti, druženja i razgovora, a koji će potaknuti ovim događanjima možda postati stalni javni prostori. Kroz projekt "Otvorenog grada" istražuju se različiti scenariji privremenog korištenja javnog prostora i njihove reaktivacije odn. ponovnog 'iščitavanja' prostora grada. Motivirani trenutnom situacijom koja implicira stagnaciju, degradaciju i sve veću privatizaciju javnog prostora te nemogućnost formalnog učestvovanja u kvalitativnim promjenama istog, ovim se akcijama želi potaknuti razmišljanje, rasprava i rad na projektima u postojećim javnim prostorima povijesne jezgre grada Pule. Upozoriti na 'nevidljive', zapuštene i neiskorištene gradske prostore te istražiti i ostvariti mogućnosti za njihovo korištenje za potrebe građana i ponovnu revalorizaciju. Projektom se istražuje javni, polujavni i privatni prostor te moguće međusobne interakcije koje se mogu označiti terminima poput 'privatni javno dostupan prostor' i koje je njegovo značenje u urbanom kontekstu.

Privremeno korištenje prostora može predstavljati važan čimbenik u procesu oživljavanja zapuštenih i nekorištenih prostora, bilo da se radi o zgradama, dijelovima zgrada ili otvorenim površinama. Dok nekorištenje prostora često vodi u njihovo propadanje i degradiranje neposredne okoline, privremeno korištenje utječe na podizanje ekonomske, društvene ili kulturne vrijednosti samog prostora i njegove okoline. Istovremeno, ono poboljšava uvjete u prostoru za razvoj različitih djelatnosti i urbanih zajednica. Time se bitno pridonosi poticanju kreativnih i društveno aktivnih zajednica i pojedinaca, a indirektno i podizanju kvalitete te raznovrsnosti života u gradskim četvrtima.

**********************************************************************************

RASPORED PROGRAMA


PETAK 9.09.2016
19 h - Kuća bez krova - Live performans i kino projekcija / Audio-vizualni kolektiv Palme /

SUBOTA 10.09.2016
10 h - Kuća bez krova - Nestajanje ili postajanje? /DiA DAI SAI/ - Arhitektonska radionica za djecu i odrasle
13 h - Terasa tržnica - Scenarij: javni čovjek - javni prostor - Okrugli stol /gosti: Irena Boljunčić, Edgar Buršić, Emil Jurcan, Krešimir Krolo, Nikola Vojnović, moderatorica: Breda Bizjak/
15 h - Terasa tržnica - Naslov nepoznat /OOUR/ - Društvena igra
20 h - Terasa tržnica - Dj set i plesni performans Ivane Vratarić /Udruga BukaNoise/

NEDJELJA 11.09.2016
11 h - Terasa tržnica - Literarna matineja /Bojan Žižović/
15 h - Terasa tržnica - Naslov nepoznat - Društvena igra
18 h - Ex kino Beograd: Hell Drive- in (vječna vatra gnjeva) /Dalibor Martinis/ - Kino-akcija
20 h - Terasa tržnica - Kino after

** U sklopu programa na lokaciji Terasa tržnica tokom subote i nedjelje biti će izloženi:
- "Transmutations" / Iva Miloković / izložba
- "Public space Pula" / Udruga Metamedij / - rezultati radionice spekulativnog dizajna Objekti u prostoru
**********************************************************************************
Projekt je nastao je u organizaciji sa Društvom arhitekata istre (Dai Sai).
Partneri na projektu za lokaciju "Ex kino Beograd": Apoteka - prostor za suvremenu umjetnost u suradnji sa Cinemaniac > misliti film.

Projekt su poduprli: Ministarstvo za kulturu RH, Grad Pula, Puljanka d.d., Andre d.o.o., Cream j. d.o.o., Apoteka - prostor za suvremenu umjetnost u suradnji sa Cinemaniac > misliti film, Ara Electronic, DigiColor te Istarska kulturna agencija.
Zahvaljujemo se Pula Film Festivalu, Istarskom narodnom kazalištu, Muzeju suvremene umjetnosti Istre na nesebičnoj suradnji, a posebno zahvaljujemo svim autorima, učesnicima te volonterima koji su pomogli u realizaciji programa.

Više o samom projektu možete pročitati ovdje:
https://www.facebook.com/otvorenigrad/
http://dai-sai.hr/web/?cat=9facebook event

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice