Osječki Trg slobode konkurira za najljepši javni prostor

Projekt Trga slobode, arhitekata Predraga i Brune Rechnera, nominiran je, u konkurenciji 500 projekata pristiglih iz cijelog svijeta, za prestižnu nagradu The Plan award 2015.
Sljedećih dana u Milanu će se održati arhitektonska konferencija pod nazivom Perspective 2015. Uz brojna predavanja renomiranih arhitekata održat će se i prezentacija projekata nominiranih za nagradu.
- Već sama nominacija projekta u kategoriji 'Public Space' golem je uspjeh. Kako je u ovoj kategoriji u konkurenciji 17 projekata, već sama nominacija znači da se osječki Trg slobode trenutno ubraja u 17 najboljih javnih prostora svijeta. Osim za nas, ovo je i velika promocija našeg grada koji smo još jednom uvrstili u vrh arhitektonske karte svijeta - priopćili su Predrag i Bruno.
Ovo nije njihov prvi uspjeh, projektom autobusnog kolodvora već su ostvarili brojne nagrade i obišli izložbe od Singapura do New Yorka.- Ovo nam je peta nominacija za svjetsku arhitektonsku nagradu i još jedno veliko priznanje i poticaj za daljnji rad u stvaranju i promicanju suvremene arhitekture u prostoru u kojem živimo i radimo - kažu Rechneri.
Uz njihov projekt u Milanu su nominirana još tri arhitektonska ureda, sva tri iz Zagreba. Podsjetimo kako je prema njihovoj ideji “drugi glavni” osječki trg temeljito rekonstruiran u razdoblju između kolovoza 2011. i prosinca 2012. godine. Osnovna odlika ovog prostora, ukupne površine jednog hektara, dužine 271 i najveće širine 50 metara je podijeljenost na pet zasebnih zona.
- Novi Trg slobode bit će trg zelenila, vode, dječje igre, odmora, kretanja, ritma i svjetla, ali i trg ljubavi, nade i sjećanja - rekao je prije početka radova Predrag Rechner.


izvor: glas-slavonije.hr
foto: rechner.hr
vrh stranice