Okrugli stol - Spomenici i javni prostor u Republici Hrvatskoj

Povod za okrugli stol "Spomenici i javni prostor u Republici Hrvatskoj" je priprema Zakona o umjetnicima i Zakona o spomenicima braniteljima.
Sad je vrijeme da na osnovu spomeničkih praksi od devedesetih do danas pokušamo iščitati glavne trendove oblikovanja javnog prostora, iščitati simptome u javnom prostoru i pokušamo ponuditi optimalna rješenja u demokratskom korištenju javnog prostora kao javnog dobra.

Demokratske promjene početkom devedesetih obećavale su demokratizaciju društva na niz razina. Javni je prostor uvijek materijalizacija vladajućih ideologija, i kao takav trebao je biti jedno od prvih mjesta materijalizacije obećanja i realizacije te demokratizacije. Umjesto demokratizacije dogodio se nered u javnom prostoru, a taj nered često ima za rezultat uništenja javnog prostora kao javnog dobra lošim praksama postavljanja javne skulpture i spomenika.

Naslanjajući se na zaključke simpozija "Problem spomenika: spomenik danas" koje je donijelo Društvo povjesničara umjetnosti 2014. godine cilj je ponuditi okvir za rješenje kompleksnog pitanja postavljanja skulpture i spomenika u javnim prostorima.

Poslije prvog okruglog stola koji se održava 9. svibnja u 19 sati, drugi i završni bit će održan u četvrtak, 24. svibnja 2018. u 19 sati u Udruženju hrvatskih arhitekata, Trg bana J. Jelačića 3/1, Zagreb

Govornici:

Frano Dulibić - Društvo povjesničara umjetnosti
Silva Kalčić - ULUPUH
Marko Ercegović - HDLU DU
Barbara Blasin -Hrvatsko dizajnersko društvo
Darija Perković - Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata
Tamara Bjažić Klarin i Sanja Horvatinčić - Institut za povijest umjetnosti
Maja Kireta i Valentina Fištrek - Udruženje hrvatskih arhitekata

Moderira: Antonio Grgić, Udruženje hrvatskih arhitekatafacebook event

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice