Obiteljska kuća, Vinkovci

Obiteljska kuća, Vinkovci obiteljske kuće
Ocjenjivati mogu samo registrirani korisnici. Prijavite se | Registrirajte se

FOTOGRAFIJE

  • Grad: Vinkovci
  • Godina projekta:
  • Godina izvedbe:
  • Tip građevine: obiteljske kuće
U tipični izgled slavonske ulice skladno se uklopila moderna obiteljska kuća koju supotpisuju arhitekt Boris Koružnjak i arhitektica Gordana Domić.
Više Manje
Investitori kod projektiranja obiteljske kuće u Vinkovcima nisu imali nikakvih posebnih zahtjeva osim centralnog kamina oko kojeg se penje stubište. Arhitekt Boris Koružnjak opisuje: „Cijeli koncept je nastao tako da je kamin je postao zaista središnji dio kuće, centralni prostor, prostor blagovanja i dnevnog boravka koji opet dozvoljava i omogućava manje, intimnije prostore u kojima se boravi, gleda televizija i razgovara se. Prostori na galeriji također su dio ukupnog prostora, ali se u njima može i po potrebi izdvojeno boraviti. Velike staklene stijene omogućavaju da se dio prizemlja otvori prema vrtu i tako se spoji s vanjskim prostorom.
U prizemlju se nalazi i tzv. prostor gospodarstva koji sadrži saunu i prostor za rekreaciju koji je povezan s dnevnim boravkom, no može funkcionirati i zasebno. Centralne stube koje vode do gornje etaže vode do biblioteke te spavaćih soba i radnog kabineta. Prostor za rad povezan je s vanjskim prostorom terasom koja omogućuje komunikaciju stubama u donje prostore, prostore vrtova sa zapadne i sjeverne strane.
Obzirom da se sve događa ispod jednog velikog krova, korišteni su krovni prozor i njihove prednosti automatskog upravljanja. Ovisno o vanjskim vremenskim uvjetima prozori se sami zatamnjuju, zatvaraju i sl. Ono što je najbitnije je da krovni prozori daju diskretno i difuzno stropno osvjetljenje koje daje poseban ugođaj, navodi arhitekt Koružnjak.
Materijali koji su primijenjeni kod gradnje, blok opeka, armirani beton i toplinske izolacije dimenzionirani su na način da je utrošak energije potreban za grijanje i hlađenje kuće minimalan. Maksimalno je iskorišten učinak solarnih kolektora za grijanje i pripremu tople vode. Energija koja je potrebna za grijanje ovakvog volumena kuće je u odnosu na klasičnu, standardnu arhitekturu minimalna.

TV prilog o kući: www.youtube.com

Fotografije: Velux
vrh stranice