Obiteljska kuća u Samoboru

Obiteljska kuća u Samoboru by Križnjak
Ocjenjivati mogu samo registrirani korisnici. Prijavite se | Registrirajte se

FOTOGRAFIJE

IDEJA/PROJEKT

Arhitektonski studio Križnjak
  • Grad: Samobor
  • Godina projekta: 2001
  • Godina izvedbe: 2006
  • Tip građevine: obiteljske kuće
  • Površina: 595,00 m2
Prikaz veće karte
Obiteljska kuća se nalazi u okolici Zagreba, na parceli pravokutnog oblika,sa terenom u padu. Postojeća građevina je bila obiteljska kuća sagrađena 1940.g, koja se nalazila pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika. tlocrtne površine 301,00 m². Adaptacijom postojeće kuće i nadogradnjom anexa, ostvarila se ukupna površina objekta od 595,00 m². Adaptacija je obuhvaćala podrum, prizemlje i kat kuće te je bila vrlo opširna i temeljita, a unutrašnjost kuće u potpunosti je promijenjena.
Više Manje
Dograđeni dio kuće (anex) je s postojećom povezan u cjelinu na nivoima podruma i prizemlja.
Kuća ima prostornu koncepciju, koja većim dijelom odstupa od onog što se danas gradi kao obiteljska kuća. Projektirana je za obitelj koja voli umjetnost. Tlocrt je jednostavan, otvoren s nivoima i galerijom, visoka ostakljenja, intenzivno vanjsko svjetlo u interijeru. Kat postojeće kuće i anexa, spojeni su u funkcionalnu cjelinu, te smo dobili prostrani bell etage, piano nobile u čijoj unutrašnjosti dominira veliki otvoreni prostor dnevnog boravka: dio za odmor i tv i dio za blagovanje, te prostor za intimno sjedenje uz kamin ili uz veliku staklenu stijenu sa pogledom. Masivan, nosivi zid, obojan je u antracit i izdubljen nišama za umjetnička djela - skulpture manjih dimenzija, strasti investirora, u suprotnosti je prozračnom, otvorenom, ostakljenom nasuprotnom zidu koji dopušta pogled na zelenilo, crkvu, grad...

Postojeća građevina se sastoji od tri etaže, a nova dogradnja - anex od četiri etaže, koje su po vertikali dodatno spojene dizalom.
Dograđeni dio čini cjelinu sa postojećom kućom, i služi za odmor, rad i rekreaciju.
Postojeća kuća je podijeljena na dnevni trakt u prizemlju, spavaći na katu te podrum koji se koristi za gospodarski dio uz koji je smješten apartman za poslugu.
U dograđenom dijelu na nivou -2 je garaža, nivo -1 je prostor za relaksaciju (SPA). Na etažama 0 i 1 se nalazi prostor dnevnog boravka-salona, a na galeriji je smješten radni dio. Kroz sve etaže prolazi dizalo.
vrh stranice