Obiteljska kuća Tuškanac 2

Obiteljska kuća Tuškanac 2 Dva Arhitekta obiteljske kuće
Ocjenjivati mogu samo registrirani korisnici. Prijavite se | Registrirajte se

FOTOGRAFIJE

IDEJA/PROJEKT

Dva Arhitekta
  • Grad: Zagreb
  • Godina projekta: 2005
  • Godina izvedbe: 2010
  • Tip građevine: obiteljske kuće
  • Površina: 590,00 m2
Prikaz veće karte
KUĆA TUŠKANAC – KOMFOR I MJERILO

Rezidencijalni dio Zagreba koji karakteriziraju obiteljske kuće usklađenih gabarita, veličina parcele i okućnice. Završetak urbanizacije ovog dijela grada dogodio se sredinom prošlog stoljeća. Svaka nova gradnja predstavlja interpolaciju u postojeće formirano urbano tkivo, stoga je mjerilo nove građevine krucijalno pitanje.
Program investitora je zahtjevao, a urbanistički uvjeti su omogućavali znatno veću građevinu od susjednih. Kako bi udovoljili zahtjevima investitora, a istovremeno poštivali Genius Loci zamislili smo kuću koja se sastoji iz dva volumena – vidljivog nadzemnog koji se čita sa ulice i skrivenog podzemnog vidljivog iz dvorišta. Suprotno arhitektonskim postavkama gornji (vidljivi) volumen predstavlja bazu za svakodnevni život dok donji (skriveni) nadogradnju odnosno objedinjuje dodatne sadržaje.
Više Manje
Ulični, od bijelog Corian-a, skulptularnog je karaktera, a materijal i tekstura zida i krova stapaju se u zajedničku kompoziciju. Kosi krov bijelog volumena još je jedna poveznica, pored gabarita, sa starom kućom koja je prije postojala.
Dvorišni volumen ima zeleni krov (koji je ujedno terasa za bijeli volumen), te atrij koji je orijentiran prema jugu. Atrij, koji je skriven sa tri strane, mjesto je mnogih događanja – lounge sa otvorenom kuhinjom i grilom na koji se preko svojih staklenih stijena otvaraju bazen, konoba i gostinski apartman. Najzanimljiviji prostor skriva potkrovlje, polivalentnu, otvorenu i introvertiranu sobu za razbribrigu, opuštanje i kreativan rad. Obložena istovjetnom drvenom oplatom po čitavom oplošju skriva mnoge interieurske elemente naglašavajući apstraktnost kao svoju glavnu značajku – prostor kakav arhitekti vole promišljati, a investitori im vrlo rijetko pružaju priliku da ih realiziraju.
Kuća svojim stanarima pruža vrlo komforan život u centru grada uz maksimalnu pažnju prema vrlo osjetljivom susjedstvu.
vrh stranice