Obiteljska kuća, Šestine

Obiteljska kuća, Šestine obiteljske kuće
Ocjenjivati mogu samo registrirani korisnici. Prijavite se | Registrirajte se

FOTOGRAFIJE

  • Grad: Zagreb
  • Godina projekta:
  • Godina izvedbe:
  • Tip građevine: obiteljske kuće
  • Površina: 424,00 m2
Obzirom da je okruženje obiteljske kuće nekadašnje prigradsko naselje – selo, sa svojom tipičnom ambijentalnom izgradnjom (u ovom dijelu naselja na sreću prilično očuvanom), namjera arhitekta je bila da tu tradiciju maksimalno poštuje, kreativno primjenjujući njenu tipologiju uz nove forme, proizašle iz suvremenih zahtjeva.
Više Manje
U osnovi tipologije – obrasca tradicionalne izgradnje kuće u ovom podneblju je elegantna tlocrtna forma (relativno uski pravokutni tlocrt) i dominirajući strmi dvostrešni krov.
Postava korpusa nove zgrade je ponavljanje motiva postojeće dvije zgrade koje se uklanjaju i njihovog obrasca, samo translatirana sjevernije kako bi se južni kvalitetni dio raspoloživog zemljišta oslobodio.

"Konzervativni" elementi zgrade sa krovom „moderno“ perforiranim otvorima u funkciji prostora ispod su u kontrapunktu “slobodnijeg” dijela aneksa zgrade.
Namjera projektanta bila je ostvariti komforno stanovanje uz maksimalno otvaranje vizura prema zapadu i sjeveru - "Kulmerova padina". Orijentacija prema jugu je deplasirana zbog nezgrapnih intervencija nove izgradnje u tkivo staroga prigradskog naselja.
Drugi važan motiv je potenciranje kontakta prostora s terenom - veze sa zemljom, izgradnja što niže kuće, što je naročito važno zbog izloženosti kuće pogledu sa sjevera - - pozicija Kulmerovog dvorca, (vidi priložene snimke i simulacije!).

Obzirom na želju da se glavna zgrada podigne na što višu moguću niveletu parcele zbog boljeg pogleda, pristup zgradi je riješen na način da je kolni i pješački ulaz na nivou uz pristupnu cestu. Tu je formiran pristupni plato s garažom i parkiralištem, s ukupno četiri parkirališna mjesta. Odatle se stepenicama penje na osnovni nivo kuće, pristupnu terasu s koje se ulazi u podrumsku etažu prvog stana, te vanjskim stepenicama etažu više u prizemlje tj. prostor gornjeg stana. "Niži" stan će koristiti roditelji, a "viši" porodica njihovog djeteta.
Zgrada ima tri osnovna nivoa - poluukopani podrum, prizemlje i potkrovlje.

Nivo podruma obuhvaća pristupnu terasu - lođu s vanjskim blagovanjem kao nukleusom porodičnog okupljanja u zaštićenoj jugozapadnoj niši između zgrade i vanjskog stepeništa. Ona je preko "demontažnog" vjetrobrana direktno povezana s konobom i roštiljem u njoj. Iza vjetrobrana se ulazi u ostale prostore "nižeg" stana koji je riješen potpuno nekonvencionalno u želji da se postigne što bolja povezanost s prirodnim okolišem i omoguće dubinske vizure. Kuhinja odnosno blagovaonica su u dobrom odnosu sa ostalim unutarnjim i vanjskim prostorima stana i predstavljaju jezgru unutarnjeg prostora odakle se pristupa u niži nivo dnevnog boravka i viši, spavaći trakt, u prizemlju. On se sastoji od spavaće sobe sa kupaonicom i garderobe, sve ispod dvostrešnog krova. Stan ima "zajedničke" vanjske prostore, ali i "intimne" na zapadnoj strani u vidu terase - lođe.

Nivo prizemlja obuhvaća kako smo već spomenuli spavaći trakt “nižeg” stana, te dio “višeg” stana. Tu je ulazni prostor "višeg" stana gdje se preko prostora blagovaonice ulazi u gospodarski dio s kuhinjom - sve u nivou okolnog terena s terasom orijentiranom prema Medvednici, te u prostor dnevnog boravka na nivou višem za 52,5 cm. Dnevni boravak je potkrovni prostor ispod dvostešnog krova. Odatle se zavojitim stepenicama penje na nivo potkrovlja koje je preko galerije otvoreno na prostor dnevnog boravka.

Nivo potkrovlja sadržava pristupnu galeriju, dvije dječje sobe s lođom i kupaonicom, roditeljsku spavaonicu s garderobom, kupaonicom i lođom. U garderobi je otvor prema vešeraju u gospodarskom prostoru ispod, za jednostavnu dopremu rublja na pranje. Dio prostora je pod kosim, a dio pod ravnim krovom.

Arhitekt: M. Pecotić, dipl. ing. arh.

Fotografije: Velux
vrh stranice