Obiteljska kuća REMETE_makeover

Obiteljska kuća REMETE_makeover obiteljske kuće
Ocjenjivati mogu samo registrirani korisnici. Prijavite se | Registrirajte se

FOTOGRAFIJE

IDEJA/PROJEKT

Studio DOT
  • Grad: Zagreb
  • Godina projekta: 2017
  • Godina izvedbe:
  • Tip građevine: obiteljske kuće
  • Površina: 270,00 m2
  • Investitor: Privatni
Prikaz veće karte

Rekonstrukcija postojeće zgrade uvijek predstavlja poseban izazov obzirom da za sobom povlači niz već predodređenih okolnosti i ograničavajućih faktora kojih nema kada je riječ o izgradnji nove zgrade. Iako zahtjevan zadatak, uvijek nam je drago kada nam se pruži prilika da običnu i dotrajalu kuću transformiramo u atraktivan i moderan dom u skladu s potrebama suvremene obitelji.

Predmetna obiteljska kuća u Remetama nalazi se na kraju slijepe ulice, okružena zelenilom i neizgrađenim parcelama, te iako rasporedom neadekvatna, kvalitetno je građena i povoljne orijentacije stoga je potencijal odlične lokacije naš investitor odlučio maksimalno iskoristiti.

Kuća se sastoji od tri etaže: prizemlja, 1.kata i tavanskog prostora u potkrovlju. Najveći nedostaci bili su relativno nisko prizemlje, loše pozicionirani ulaz u kuću i unutarnje stubište, puno malih nefunkcionalnih prostorija, te ograničena iskoristivost potkrovlja. Spomenuto nisko te u teren djelomično ukopano prizemlje organizirano je u skladu sa željama investitorana način da se u njemu predvide pomoćni gospodarski prostori (garderoba i vešeraj), konoba s vinskim podrumom za „muška“ druženja povezana sa stražnjim dijelom dvorišta te manji frizerski salon u prostoru nekadašnje garaže, orijentiran prema uličnoj strani.

Kako bi prostor adaptirali na način da se na 1. katu ostvari veliki dnevni boravak s blagovaonicom i kuhinjom, a na dijelu s kojeg se pruža najatraktivniji pogled na okolni krajolik, nužno je bilo izmiještanje stubišta te djelomično uklanjanje nosivih zidova. Nedostatak kvadrature nadomješten je formiranjem dograđenog kubusa u koji je smještena kuhinja koja se nadovezuje na „open plan“ dnevne zone. U istoj etaži smještena je roditeljska spavaća soba, pripadajuća kupaonica te ulazni hall.

Etaža potkrovlja u potpunosti se ruši, te umjesto dvostrešnog kosog krova izvodi uvučeni kat s ravnim krovom i nenatkrivenim terasama. Ovdje je smješteno pravo malo dječje carstvo, s dvije spavaće sobe, velikom kupaonicom i dnevnim boravkom.

Pri oblikovanju zgrade ideja je bila ostvariti suvremeni minimalistički izgled, uskladiti postojeće i nove otvore na pročelju, te „pomiriti“ raznolike elemente na fasadi. Tako je za dominantnu (ne)boju odabrana bijela, a toplinu i razigranost unosi drvena obloga koja se provlači na dijelovima fasade kao što je dograđeni „kubus“na jugozapadnom pročelju, uvučenoj terasi dječjeg dnevnog boravka te glavnimulaznim vratima.

Postojeća pomoćna zgrada u dvorišnom dijelu zamijenjena je jednostavnom drvenom nadstrešnicom koja služi za natkrivanje velike terase te u toplijim mjesecima postaje dnevni boravak na otvorenom. Osim što upotrijebljenim materijalima korespondira glavnom objektu, za njenu izgradnju iskorištena je zdrava drvena građa potkrovlja te je na taj način ostvaren racionalni i ekološki pristup gradnji.

vrh stranice