Obiteljska kuća G

Obiteljska kuća G obiteljske kuće
Ocjenjivati mogu samo registrirani korisnici. Prijavite se | Registrirajte se

FOTOGRAFIJE

IDEJA/PROJEKT

Studio DOT
  • Grad: Zagreb
  • Godina projekta: 2006
  • Godina izvedbe: 2009
  • Tip građevine: obiteljske kuće
  • Površina: 460,00 m2
Prikaz veće karte
Obiteljska kuća G smještena je na Šalati u rezidencijalnom dijelu Zagreba koji karakteriziraju obiteljske kuće usklađenih gabarita, na ujednačenim parcelama s pomno oblikovanim vrtovima i okućnicama. Završetak urbanizacije ovog dijela grada dogodio se sredinom prošlog stoljeća te svaka nova gradnja predstavlja interpolaciju u postojeće formirano urbano tkivo. Stoga je mjerilo nove građevine jedno od krucijalnih pitanja, a građevina kao takva svojim stanarima treba pružiti vrlo komforan život u centru grada uz maksimalnu pažnju prema vrlo osjetljivom susjedstvu.

Kuća na Šalati projektirana je za obitelj s jednim djetetom koja je željela jednostavnu, modernu i komfornu obiteljsku kuću. Kuća se sastoji od četiri funkcionalno različite etaže međusobno povezane unutarnjim stubištem i liftom. Podrumska etaža projektirana je polovično kao servisna s garažom, vešerajom i spremištem, a djelomično kao zona za odmor, razonodu i relaksaciju sa zatvorenim bazenom. Prizemna etaža je ulazna s dnevnom zonom, kuhinjom, blagovaonicom i radnom sobom.Na 1. katu su smještene spavaonice, dok je zadnja etaža uvučena sa svih strana u odnosu na ostale etaže i u njoj je smješten polivalentan, otvoren i ekstrovertiran prostor za odmor, opuštanje, zabavu i kreativan rad. Ta etaža je u potpunosti ostakljena i svim stranama otvorena prema terasi s koje se pruža vrlo kvalitetan pogled na Zagreb.

Kuća je koncipirana na način da se prizemni (dnevni) dio otvaranjem staklenih stijena preko terase poveže s vrtom i vanjskim prostorom na istočnoj strani parcele. Iz tog razloga čitavim istočnim pročeljem dominiraju velike staklene plohe, kako bi se i s 1. kata omogućio pogled na uređeni zeleni vrt.
Na 1. katu smještena je spavaća zona, koja se dijeli na dječji i roditeljski dio. Dječji dio čine dvije sobe i dječja kupaonica. Roditeljski dio je cjelina koju čine spavaća soba, kupaonica i garderoba.

Sama kuća je svojim volumenom skulpturalnog karektera, a materijali pročelja su u korelaciji s prostornom dispozicijom sadržaja u unutrašnjosti. Korištenjem glatke bijele fasade u kontrastu s otvorima ostvarena je istovremeno dinamika i elegancija pročelja.
Otvori fasade se urezuju u masu čime potenciraju monolitnost i blokovski karakter volumena, dok su balkoni i nadstrešnice skulpturalni elementi akcentuiranja pročelja.
vrh stranice