Obiteljska kuća B

Obiteljska kuća B obiteljske kuće
Ocjenjivati mogu samo registrirani korisnici. Prijavite se | Registrirajte se

FOTOGRAFIJE

IDEJA/PROJEKT

AV Consulting
  • Grad: Zagreb
  • Godina projekta: 2011
  • Godina izvedbe: 2013
  • Tip građevine: obiteljske kuće
  • Površina: 590,00 m2
Prikaz veće karte
Naručitelji projektnog zadatka za obiteljsku kuću „B“ u Zagrebu, peteročlana obitelj s punoljetnom djecom, postavili su jako visoko „letvicu“ pred projektanta kako u funkcionalnom tako i u oblikovnom smislu. Naime proces projektiranja je započeo na način da je svatko od članova obitelji iskazao svoje osobne želje i potrebe, a isto tako i u odnosu na zajedničke prostore u budućem domu. Također su zahtijevali maksimalnu sudjelovanje pri izboru materijala, boja i tehnološkog opremanja kuće.
Veličina parcele, kao i urbana pravila odredili su maksimalnu površinu i položaj kuće na parceli, a pristupna ulica (Lašćinska) je djelomično odredila orijentaciju prostorija kuće, naročito pješačkog i kolnog ulaza te poziciju podzemne garaže i servisnog dijela u podrumu.
Više Manje
Zahtjev naručitelja je bio da se prizemni (dnevni) dio stana, u sklopu kojega je i zatvoreni bazen, preko terase poveže s vrtom na istočnoj strani parcele. Iz tog razloga čitavom istočnom fasadom dominiraju velike staklene plohe, kako bi se i s gornjih katova omogućio pogled na uređeni zeleni vrt.
Nakon ulaska u kuću, kroz ostakljeni vjetrobran, otvara se pogled na upušteni dnevni dio kojim dominira stubište sa staklenim gazištima i staklenom ogradom zbog bolje vizualne komunikacije s unutrašnjim bazenom preko fiksnog ostakljenja, a koji je zapravo „uvučen“ u prostor prizemlja. Stakleno stubište vodi do galerije odnosno roditeljskog spavaćeg trakta na prvom katu, u sredini kojega je drveno stubište kojim „mlađi“ dio obitelji dolazi do svog „carstva“ na uvučenom katu.
Za arhitektonsko oblikovanje poštivali smo elemente lokacije, odnosno odabrani su materijali i boje iz „urbane“ arhitekture, „obučeni“ u suvremenije tehnologije koje su ukućani s oduševljenjem prihvatili.

Fotografije: Siniša Ramljak i Karolina Bratolić
vrh stranice