Obilazak vile Zagorje

Stručno vodstvo Predsjedničkim dvorima: Vila Zagorje – Richterov rukopis u reprezentativnom interijeru.
Obilazak vile Zagorje (Pantovčak 241) pod stručnim vodstvom u organizaciji MSU predviđeno je za subotu, 25. 11. 2017. od 11 do 12 sati.

Vila Zagorje na Pantovčaku nekadašnja je zagrebačka rezidencija Josipa Broza Tita, a današnja službena rezidencija Predsjednice Republike Hrvatske (Predsjednički dvori). Projektirali su je arhitekti Vjenceslav Richter i Kazimir Ostrogović u sklopu Ostrogovićeva arhitektonskog biroa „Centar 51“ zajedno s ostalim suradnicima 1963.–1964. godine. Projektni zadatak uključivao je i unutrašnje uređenje s reprezentativnim i javnim sadržajima u prizemlju, što je Richterovo autorstvo, te stambenom funkcijom prvog kata. Veliko državno značenje uvjetovalo je niz vanjskih faktora zbog kojih je prvotna idejna varijanta doživjela promjene, a Richterov rukopis najočitiji je upravo u interijerskim rješenjima. U vodstvu će stoga biti stavljen naglasak na sačuvane dijelove Richterova unutrašnjeg uređenja reprezentativnog interijera u kojem je prepoznatljiv autorov sintezni pristup i plastičko oblikovanje na tragu načela grupe EXAT 51, kojoj je Richter pripadao, i tada aktualnog međunarodnog pokreta Nove tendencije, kojem je dao važan doprinos.

Vodi: Vanja Brdar Mustapić, voditeljica Zbirke namještaja Muzeja za umjetnost i obrt

VAŽNO: Zbog ograničenog broja sudionika potrebne su prijave na: sanela.tepic@msu.hr najkasnije do srijede, 22. 11. 2017.
Pored imena i prezimena, molimo pošaljite i svoj OIB.izvor: msu.hr
foto: hr.wikipedia.org

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice