novi PRESJEK

Izašao je novi časopis za recentnu hrvatsku arhitekturu, čiji je cilj pokazati građevine u nacrtu i fotografiji s naglaskom na izvedbu i tehnička rješenja, pritom ne zanemarujući arhitektonsku kvalitetu.
PRESJEK je časopis za detalje u arhitekturi koncipiran kao tematski tromjesečnik koji se bavi hrvatskom arhitekturom i arhitekturom u regiji, kako onom recentnom, tako i ostvarenjima u proteklih deset i više godina.
Na tržištu već postoje brojni časopisi koji tematiziraju hrvatsku i inozemnu arhitekturu, te predstavljaju interes stručne javnosti. Časopisi ovog profila obrađuju suvremena djela iz vizure snažne teoretske osnove. Osim arhitekture ti se časopisi također bave fenomenima suvremene umjetnosti.
Iako se bavi istom tematikom, časopis PRESJEK u suštini ima sasvim drugu nišu: pokazati građevine u nacrtu i fotografiji s naglaskom na izvedbu i tehnička rješenja, pritom ne zanemarujući arhitektonsku kvalitetu.
Brojne od građevina već su objavljivane i obrađivane, međutim ne i na ovaj način, odnosno s bitno manje tehničkih podataka i detalja. Nekad jedinstveno tržište Jugoslavije (danas zemlje regije) bilo je unificirano brojnim zakonskim propisima i općeprihvaćenim pravilima struke u projektiranju i izvođenju. Nasljeđe tog sustava i danas je vidljivo u praksi s tendencijom usklađivanja s europskim standardima, pa su stoga projekti i građevine u nizu karakteristika slični, samim time i usporedivi. Hrvatska arhitektura snažno je određena kvalitetnim projektima i izvedbama koji imaju prepoznatljivo mjesto u regiji i svijetu, i moglo bi se reći da je arhitektura jedan od jačih izvoznih proizvoda Hrvatske. Tako vidimo i časopis PRESJEK ne samo kao sredstvo komunikacije i edukacije u arhitekturi, nego i kao medij za promociju hrvatske arhitekture u regiji i svijetu.
Časopis će biti dvojezičan (hrvatsko-engleski), tiskan na kvalitetnom papiru (115 g/m2) u boji, lijepljenog uveza, s knjižnim blokom od 160 stranica. Tiskat će se u nakladi od 2000 primjeraka s direktnom distribucijom na adrese pretplatnika kao i u bolje knjižare diljem Hrvatske i susjednih zemalja (zemlje regije: Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija), odnosno u zemlje članice EU. Sadržavat će primjere građevina na postavljenu temu (čelik, beton, fasade, mali objekti, i sl.), stručne članke u okviru teme (konstrukcije, materijali, i sl.), stručne članke s osvrtom na regulativu u okviru postavljene teme (npr. zaštita od požara), promotivne članke proizvođača, reklamne informacije.
Ciljna publika su arhitekti i inženjeri srodnih struka (građevinarstvo, strojarstvo, elektrotehnika, i sl.) koji se bave gradnjom, i svi oni koji su zainteresirani za konkretne primjere i teme.

Prva godina će biti podijeljena na sljedeće teme:
• Čelik
• Beton
• Drvo
• Opeka

PROJEKTI
TEMA ČELIK
- Produkcija 004 - Hitna pomoć u Zagrebu
- Studio UP - Gimnazija u Koprivnici
- Randić & Turato - Škola „Veli vrh“ u Puli
- Studio 3LHD - Dvorana Zamet u Rijeci
- Kljajić i Jagić - Nathodnik u Osijeku
- Urbane Tehnike - Agencija za vodne putove u Vukovaru
- Cota i Cota - Poslovni toranj Euroherc u Zagrebu
- Arhitektonski atelier Hržić - Sportska dvorana „Višnjik“ u ZadruNaslov: PRESJEK
Izdavač: HIPERPROSTOR
Jezik: hrvatski/engleski
Godina izdanja: 2011
Web shop cijena: 75 kn

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice