Novi dizajn norveških novčanica potpisuje Snøhetta

Pikselizirani koncept norveški novčanica izabran je od Centralne banke Norveške kao „pozadina“ za nove norveške krune.
Norveški arhitektonski studio Snøhetta izabran je kao pobjednik natječaja za novi dizajn norveških novčanica. Dok će stražnju stranu novih norveških novčanica krasiti pikselizirani prikazi nautičkih motiva Snøhette, nešto više klasični dizajn prednje strane biti će povjeren dizajnerskom studiju The Metric System.

Pikselizirani koncept norveški novčanica izabran je od Centralne banke Norveške kao „pozadina“ za nove norveške krune. Prednja strana novčanica, bazirana na nešto tradicionalnijem dizajnu s motivima nautičkih brodova, osmišljena je od strane norveškog studija za grafički dizajn „The Metric System“. Oba studija sudionici su pozivnog natječaja, čiji temeljni zadani motiv je bilo more. Snøhetta je odabrala apstrahirani vizualni jezik pikseliziranih motiva obalnog krajobraza u svijetlim kubističkim matricama.
„Kada se kontrasti spoje, kao što se mekano spaja s tvrdim ili digitalno s analognim, stvara se dinamika. Naš kubistički uzorak prije svega predstavlja piksele; vizualni jezik našeg vremena“ opisuju u Snøhetti svoj koncept The Beauty of Boundaries. „Sekundarno, rad predstavlja mozaik; površinski dekor sastavljen od različitih materijala različitih boja koje zajedno tvore sliku. Kubistički uzorak konstruira obalu, horizont i motiv, kao što mi ljudi stvaramo naša društva na obali.“

"Naš organički uzorak apstrahira more. Promatran u odnosu s racionalnim kubističkim uzorkom on naglašava razliku između mekanog i tvrdog. Oba uzorka slijede ljestvicu Beauforta, kao izražaj snage vjetra koji utječe na valove. Na novčanici od 50 NOK vjetar je blag, reprezentiran kroz kratke, kubističke oblike i izdužene pitome valove. Na novčanici od 1000 NOK vjetar je jak, izražen oštrim izduženim oblicima na kvadratima i kratkim valovima.

Snøhetta i The Metric System će surađivati dalje na usavršavanju dizajna i inkorporaciji nužnih mjera zaštite od krivotvorenja. Planirano puštanje novih novčanica planirano je za 2017. godinu.


izvor: DAZ

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice