Nominacije za godišnje nagrade HKA

Ostvarenja iz cijele Hrvatske nominirana za medalje Komore arhitekata.
Hrvatska komora arhitekata (HKA) objavila je nominacije za godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata, koje predstavljaju istaknuti profesionalni doprinos u područjima arhitekture, urbanizma i konceptualnog promišljanja.

U finalu za godišnju nagradu Medalja za arhitekturu su četiri projekta: Stambeni sklop Jordanovac, Osnovna škola „Žnjan – Pazdigard“, Stadion Luke Šokčevića Šaljapina u Gunji te Issa Magaron na Visu.

Za Medalju za urbanizam i Medalju za konceptualni pothvat konkurirat će po dva projekta. Za nagradu za urbanizam natječu se zbornik radova „Urbano-ruralne veze“ i projekt „Revitalizacija prostora uz rijeku Savu u Zagrebu“. Za nagradu za konceptualni pothvat u konkurenciji su Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Stambeni sklop Jordanovac, koji se tako natječe za nagradu u dvije kategorije.

Za godišnje nagrade tako su nominirani projekti iz svih dijelova Hrvatske. Osim Splita, Rijeke i Zagreba, u užem izboru su i ostvarenja iz Gunje i Visa. Također, nominacije obuhvaćaju zgrade različitih namjena te su finalisti za nagrade zgrade za sport, stanovanje i kulturu.

Finaliste godišnjih nagrada odabrao je Ocjenjivački sud na čijem je čelu akademik Nikola Bašić, dipl. ing. arh. U sastavu Ocjenjivačkog suda su i Tomislav Ćurković, dipl. ing. arh., redoviti prof. Ante Kuzmanić, dipl. ing. arh., akademik Mladen Obad Šćitaroci, dipl. ing. arh. i prof. dr. sc. Karin Šerman, dipl. ing. arh.

Cilj dodjele nagrada je podizanje ugleda struke u široj javnosti, promicanje izvrsnosti arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva te konceptualnih promišljanja, stoga će se ocjenjivanje finalnih projekata u svakoj kategoriji temeljiti na načelima izvrsnosti, profesionalne etičnosti i pripadnosti.

Prema načelu izvrsnosti evaluirat će se doprinos tehničkoj i tehnološkoj izvrsnosti, inženjerskoj inovativnosti i racionalnosti, te solidnosti i trajnoj kvaliteti ostvarenja. Načelom profesionalne etičnosti posebno će se vrednovati socijalna odgovornost i poduzetnost, profesionalizam te odgovornost za održivost i okoliš. Prema načelu pripadnosti, godišnje nagrade HKA promicat će ona ostvarenja koja svjedoče pripadnost hrvatskom prostoru i kulturi.


Svečano proglašenje dobitnika nagrada i dodjela nagrada održat će se 4. svibnja na Danima arhitekata u Rovinju.Za Medalju za arhitekturu Ocjenjivački sud nominirao je četiri realizacije:

1. Stambeni sklop Jordanovac
Autori | Svebor Andrijević, Luka Korlaet
Foto | Arhitektura Svebor Andrijević d.o.o.
2. Osnovna škola „Žnjan – Pazdigard“
Autori | Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić, Maja Furlan Zimmermann
Foto | Bosnić + Dorotić
3. Stadion Luke Šokčevića Šaljapina u Gunji
Autori | Gorana Giljanović i Eugen Popović
Foto | Robert Leš
4. Issa Magaron
Autor: Davor Mateković
Foto | Damir Fabijanić

Za Medalju za urbanizam Ocjenjivački sud nominirao je dva rada:

1. Urbano-ruralne veze, Zbornik radova stručnog skupa, Hrvatski zavod za prostorni razvoj, urednica: Ariana Korlaet, za nakladnika: Irena Matković,

2. Revitalizacija prostora uz rijeku Savu u Zagrebu s osvrtom na uređenje toga u cjelini, Zoran Hebar


Za Medalju za konceptualni pothvat Ocjenjivački sud nominirao je dva rada:

1. Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Dinko Peračić

2. Stambeni sklop Jordanovac, Arhitektura Svebor Andrijević d.o.o. – Svebor Andrijević i Luka Korlaet
vrh stranice