Nigerija gradi odgovor na Dubai

Vlada savezne nigerijske države Lagos najavila je izgradnju grada koji će postati novi financijski centar Nigerije, a možda i zapadne Afrike.
Riječ je o ogromnom projektu koji je zamišljen ako afrički odgovor na Dubai. Eko Atlantic je stambeno-poslovni centar vrijedan više milijardi dolara. Planirano je da se prostire na 10 kvadratnih kilometara, da bude dom za milijun stanovnika, te zapošljava 150.000 ljudi. Eko Atlantic bit će ekološki osviješten grad svjetske klase koji treba privući i zadržati međunarodne korporacije, piše CNN.

Mnogi kritiziraju i sumnjaju u inicijativu države koja svojim građanima ne uspijeva osigurati ni kontinuirano napajanje električnom energijom u trajanju do 30 dana. Međutim, izgradnja centra trenutno je u rukama privatnog sektora, uključujući domaće i strane kapitaliste.Ako Eko Atlantic centrom budu upravljali svjetski ekonomski i industrijski stručnjaci, ekonomija nigerijske savezne države Lagos mogla bi se udvostručiti. Loše upravljanje i loša pravila razlog su zbog kojeg većina afričkih gradova ne privlači prijeko potrebne međunarodne investicije. Korupcija, loše upravljanje, političko uplitanje, nepotizam, kršenje ljudskih prava samo su neki do razloga zbog kojih strani investitori nisu zainteresovani za investicije. Međutim, Eko Atlantic bi sve to mogao promijeniti.

izvor: gradjevinarstvo.ba
vrh stranice