Natječaj za izložbu: Anomalije grada

Cilj je kroz univerzalnu aktivnost promišljanja grada Zagreba u jednoj izložbi strukturirano prikazati presjek aktualne studentske kreativne scene.
Klub studenata povijesti umjetnosti objavljuje natječaj za sve zainteresirane studente Akademije likovne umjetnosti, Arhitektonskog fakulteta, Krajobrazne arhitekture pri Agronomskom fakultetu, Akademije dramskih umjetnosti i ostalih kreativno usmjerenih fakulteta i učilišta.

U skladu s tradicijom Kluba studenata povijesti umjetnosti i ovogodišnje predsjedništvo odlučilo se na organizaciju izložbe u svrhu bolje suradnje i povezivanja studenata povijesti umjetnosti i umjetnički orijentiranih studija i što ranijeg umrežavanja srodnih struka. Projekt čiji je koncept sličan ideji salona putem natječaja poziva mlade umjetnike naših domaćih umjetničkih akademija i umjetnički usmjerenih fakulteta s ciljem da u jednoj izložbi ujedini što je moguće više slojeva studentske likovne scene.

Kroz srž zadane teme izložbe, grada Zagreba, cilj je predočiti mnogo različitih i individualnih viđenja grada u kojem živimo i djelujemo. Organizatori smatraju da je tema grada Zagreba zahvalna, jer se studenti s njom susreću tokom svog rada na Akademijama i fakultetima. Ujedno riječ je o temi koja je ali je i uvijek aktualna, budući da se može interpretirati na razne načine.

Zagreb kao grad, kao sredina, kao kulturno tkivo i mjesto proizvodnje kulturne produkcije sve nas određuje, zbližava i udaljava. Grad je također mjesto djelovanja i mjesto razvijanja koje svatko od nas shvaća dosljedno osobnim karakteristikama i preferencijama. S druge strane, grad nije samo prazan raster ulica i trgova obavijen sivilom nego je i zajednica ljudi koja diše svojim plućima i udara svojim bilom. Koncept i tema izložbe predstavili bi lepezu diferenciranih radova svih umjetničkih medija iz ateliera studenata raznih podneblja objedinjenih boravkom i radom na području grada Zagreba. Viđenje Zagreba kao kolijevke u kojoj smo rođeni, ili pak stranog grada u kojem smo se naknadno nastanili, sve su to čimbenici koji tvore umjetnikovu osobnu vizuru grada… Tema nastoji uključiti i strane studente (bilo u sklopu Erasmus projekta, stručne prakse ili one koji su došli ovdje studirati u potrazi za boljim obrazovnim sustavom) kao persone koji se suočavaju s gradom Zagrebom iz nama nepoznate perspektive.

Parkovi, arhitektura XIX stoljeća, javna plastika i simboli grada… Toliko otkrivenih i toliko skrivenih elemenata, a možda najviše onih koji nedostaju. Borimo se svakodnevno sa problemima propadanja industrijske arhitekture, sa problemima stanja unutarnjih dvorišta zagrebačkih blokova, falsificiranja javnih spomenika i selidbom istih na razne lokacije. Pozivaju se sudionici da upotrijebe maštu i zamisle novu arhitekturu, nove funkcije postojeće, nove spomenike, nove vedute i novi izgled Zagreba u suživotu s postojećim. Osmislite namjene za napuštene građevine ili dajte nekoj građevini drugu namjenu, dodijelite nam novi javni spomenik, naslikajte idealan pogled sa svog prozora ili neke druge točke u gradu, projektirajte park za pse i montažom pokažite što bi se odlično uklopilo na lokaciji koju odaberete.

Treba pomaknuti granice postojećeg grada dodavanjem točno onoga što mislite da mu nedostaje u ovom trenutku. Također, ne bojte se doze ili razine fikcije u svom radu budući da ovim natječajem i izložbom imate priliku do kraja iskoristiti svoju maštu vezanu za auru naše urbane sredine i dati ideje za stvaranje nekog novog Zagreba u raznim medijima. Budite sanjivi kao slikari, funkcionalni kao arhitekti, osjećajte pokret kao kipari, hvatajte prelijepe trenutke kao fotografi…Cilj je kroz univerzalnu aktivnost promišljanja grada Zagreba u jednoj izložbi strukturirano prikazati presjek aktualne studentske kreativne scene. Budući aktivni sudionici umjetničke scene još uvijek su unutar sigurnih zidina akademija i institucija unutar kojih djeluju, no osamostaljenjem interpoliraju se i prepuštaju upravo – gradu Zagrebu.

Vaša prijava treba sadržavati Vaše ime, prezime, podatke o studiju i godini studija koju pohađate, fotografije Vaših radova (ukoliko se radi o fotografijama šaljete njih, ukoliko primjerice o maketi građevine šaljete fotografije makete) i kratki opis istoga rada.

Rok za slanje radova je 15. siječnja 2015. godine, a šaljite ih na kspuff@gmail.com. Također, na isti mail se možete obratiti s eventualnim pitanjima.

Upravu Kluba studenata povijesti umjetnosti čine: Doris Cvetko (predsjednica), Irena Curić (tajnica), Anja Ivić (potpredsjednica), Iva Jurlina (potpredsjednica), Martina Petrović (blagajnica)


izvor: culturenet.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice