Najbolja europska poslovna zgrada: Gradska tržnica Vukovar

Osječki arhitekti Rechner za projekt i realizaciju Gradske tržnice Vukovar nagrađeni internacionalnom arhitektonskom nagradom 2a architectural award 2018.
U konkurenciji projekata pristiglih iz cijelog svijeta, arhitekti Bruno i Predrag Rechner, za projekt i realizaciju Gradske tržnice Vukovar, nagrađeni su internacionalnom arhitektonskom nagradom 2A architectural award 2018. za najbolju europsku poslovnu zgradu.

2A architectural award je internacionalna arhitektonska nagrada koja promovira uspješna arhitektonska djela i njihov doprinos suvremenoj arhitekturi u kontekstu različitosti kultura, identiteta, ideja i iskustava.

Dodjela nagrada, kojoj je prethodilo nekoliko koraka žiriranja radova, održana je u Barceloni u Institutu za naprednu arhitekturu, te je naš rad u kategoriji najbolja europska poslovna zgrada osvojio prvu nagradu. Druga nagrada otišla je u Austriju, a treću nagradu osvojili su španjolski kolege.Arhitekti: Presretni smo što je nakon brojnih nominacija stigla i nagrada koja je priznanje struke za vrijedan i uporan rad. Ovakvi trenuci raduju i motiviraju za daljnji rad u svakodnevnom stvaranju dobre arhitekture u prostoru i vremenu u kojem živimo i radimo.

Posebno smo sretni što se radi o realizaciji u Vukovaru , kojem smo na ova j način dali svoj skromni doprinos ljepšem i ugodnijem životu u tom herojskom gradu.

Zahvaljujemo se investitoru na ukazanom povjerenju, te svim suradnicima, kolegama projektantima koji su sudjelovali na projektu, kao i izvođaču radova.O projektu Gradske tržnice Vukovar:

Tržnica je javni, otvoreni prostor. Ona je mjesto prodaje dobara, ali i mjesto susreta, druženja i svakodnevne interakcije. Smještena je u centru grada i do nje se dolazi iz svih pravaca.
Naša ideja, prilikom projektiranja, bila je da tržnica svojom pojavom treba postati novi landmark u prostoru, a istovremeno mora zadovoljavati funkcionalne potrebe ovakvog javnog prostora.U arhitektonskom smislu, radi se o velikom natkrivenom prostoru koji treba funkcionirati 12 mjeseci, 7 dana u tjednu, neovisno o vremenskim uvjetima. Ispod velikog krova smješteni su štandovi za prodaju svježeg voća i povrća.
U tri velika zatvorena box-a nalaze se prostori koji se temperiraju. U prvom box-u smješteno je ugostiteljstvo, u drugom prostori mesnica, ribarnica, svježeg sira i jaja, a u trećem uredi i servisni prostori tržnice.Kako pomiriti otvoreno, a zaštićeno? Kako omogućiti sunce zimi, i zaštitu od sunca ljeti. Kako tržnicu zaključati kad ne radi?
Zgrada je oblikovana kao veliki volumen, ustakljen s tri strane, a zakošen i otvoren prema jugu. Oblikom zgrade otvorena je prema jugu, a zatvorena prema sjeveru, odakle zna puhati jak lokalni vjetar. Oba poprečna pročelja ustakljena su kako bi omogućila dovoljno svjetla, a eliminirala propuh. Južnim pročeljem dominiraju zaokretni aluminijski brisoleji putem kojih se regulira količina svjetlosti i sunca ljeti i zimi, isto kao i vjetra u slučaju lošeg vremena. Tako otvoreni prostor na kojem se nalaze brojni lokalni proizvođači ima svoju reguliranu mikroklimu.

Noću kad tržnica ne radi, brisoleji se okreću i zatvaraju je, a linijska led rasvjeta osvjetljava njena pročelja. Odabrane boje, beige, zelena, žuta i siva su neutralne, kako bi tržnicom dominirale šarene boje domaćih proizvoda.
Foto: Romulić & Stojčić
izvor: www.osijek031.com


Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice