Nagrade Wheelwright 2015.

Do 31. siječnja 2015. su otvorene prijave za ovogodišnju nagradu Wheelwright, kojom se stipendiraju istraživački projekt i putni troškovi mladih arhitekata kroz godinu dana s iznosom od 100 000 $.
Nagrada Wheelwright Prize je stipendija u iznosu od 100 000 američkih dolara koja mladom arhitektu, dobitniku nagrade omogućuje da kroz dvije godine putuje svijetom i istražuje temu kojom se bavi. Dodjeljuje se od 1935. godine, a od 2011. za nju mogu konkurirati i arhitekti koji nisu diplomirali na jednom od najprestižnijih arhitektonskih fakulteta na svijetu, Harvard University's Graduate School of Design.

Smisao je nagrade poduprijeti inovativna arhitektonska istraživanja i projekte te na taj način bitno utjecati na profesionalne karijere arhitekata u usponu. Otvaranjem spram cijeloga svijeta Wheelwright Prize želi osnažiti nove forme istraživanja koje proizlaze iz ispreplitanja kultura i njihovih međusobnih plodnih utjecaja. Cilj nije samo u putovanju i promatranju svijeta, kao što je ranije bio slučaj s tom nagradom koja je omogućavala tzv. Grand European Tour, nego u povezivanju različitih zemljopisnih točaka kroz teme i probleme koje nose golem potencijal za suvremenu arhitektonsku praksu. Natjecanje za nagradu otvoreno je svim mladim arhitektima diljem svijet s diplomom arhitekta u proteklih 15 godina (nakon 2000.) Natjecatelji trebaju priložiti portfolio, prijedlog istraživanja i itinerer putovanja kojih ih vodi izvan domicilne zemlje.

Jedna od prošlogodišnjih 6 finalista je bila i mlada hrvatska arhitektica Ana Dana Beroš u konkurenciji dvjestotinjak prijavljenih istraživačkih projekata.

Prijave traju od 5. do 31. siječnja 2015. ,a više o nagradi Wheelwright saznajte na službenim stranicama.


izvor: DAZ

vrh stranice