Nagrada ''BIG SEE arhitektonski vizionar 2019.'' dodijeljena Andriji Rusanu

Dobitnici nagrade su Dijana Vučinić iz Crne Gore, Janez Koželj iz Slovenije i Andrija Rusan iz Hrvatske.
17. travnja 2019. u Ljubljani je dodijeljena nagrada BIG SEE Architectural Visionary 2019 koju dodjeljuje Zavod BIG, slovenska organizacija za promociju arhitekture na čelu koje je Zmago Novak. Kustos nagrade bio je Boštjan Vuga, ugledni slovenski arhitekt i partner u međunarodno prepoznatom arhitektonskom uredu Sadar & Vuga.

Dobitnici nagrade su Dijana Vučinić iz Crne Gore, Janez Koželj iz Slovenije i Andrija Rusan iz Hrvatske, a uručio ih je Zoran Jankovič, gradonačelnik Ljubljane.

Boštjan Vuga, obrazloženje nagrade:

Andrija Rusan glavni je kreator koji stoji iza projekta ‘Oris’ kojioznačava 115 brojeva i 21 godinu postojanja časopisa za arhitekturu i kulturu življenja. 'Oris' također predstavlja međunarodni simpozij 'Dani Orisa' koji se posljednjih 18 godina organizira u Zagrebu pred nekoliko tisuća posjetitelja i s predavačima koji su neki od najcjenjenijih svjetskih arhitekata.Oris također stoji iza 'Dana Orisa' u Ljubljani, Beogradu i Dubrovniku, kao i iza Oris Kuće arhitekture u Zagrebu koja organizira brojne izložbe, predavanja i društvene evente. Rusanova vizija je da Oris prodre u arhitekturu i u naš 'zeitgeist'teda s časopisom, predavanjima, izložbama, kao i s društvenim i arhitektonskim eventima utječe na razvoj arhitektonske discipline,kao i na položaj arhitekata u našem društvu. Ovo je vizija arhitekta koji zna da je arhitektonski utjecaj rezultat produkcije i komunikacije te njihove istinske simbioze. S obzirom na to da je arhitekt praktikant, Andrija Rusan savršeno dobro razumije što to znači planirati i graditi i zna kako iskomunicirati određeni projekt tako da on postane katalizator promjena šireg područja. Da li je vizija Orisa da etablira Zagreb, Hrvatsku i naš dio Europe kao novi arhitektonski epicentar koji će utjecati na globalnu arhitektonsku produkciju? Andrija Rusan i njegove kolege iz Orisa uspjeli su pretvoriti Oris u fenomen ovog područja, i zaista me zanima kako će se ovaj fenomen razvijati u budućnosti, na koje će sfere arhitekture i društva utjecati i kako će to biti još radikalnije, stoga je odlučeno da se Andriji Rusanu dodjeli titula arhitektonskog vizionara 2019. godine.

Intervju s Andrijom Rusanom, direktorom Oris Kuće arhitekture te izdavačem i urednikom časopisa Oris možete pročitati na linku http://bigsee.eu/andrija-rusan-big-see-architectural-visionary-2019/

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice