Montažna drvena "Kuća s kućicom" u Gorskom kotaru

Montažna drvena Kuća s kućicom u Gorskom kotaru kuće za odmor obiteljske
Ocjenjivati mogu samo registrirani korisnici. Prijavite se | Registrirajte se

IDEJA/PROJEKT

FOTOGRAFIJE

IDEJA/PROJEKT

ARMANO LINTA studio za arhitekturu i dizajn
  • Grad:
  • Godina projekta: 2014
  • Godina izvedbe: 2016
  • Tip građevine: kuće za odmor, obiteljske kuće
  • Površina: 200,00 m2
  • Investitor: privatni
Prikaz veće karte
Nije dovoljno postaviti veliku staklenu stijenu da bi čovjek uživao u lijepom pogledu. Potrebno je prostor s unutrašnje strane stakla projektirati tako da čovjeka dovede u stanje u kojemu se može prožeti s okolicom.

Ova mala obiteljska kuća u Gorskom kotaru, napravljena od montažne drvene konstrukcije na betonskom suterenu, rezultat je poetične suradnje s poetičnom investitoricom.
Na mjestu starih kamenih temelja, gdje je nekoć bila drvena kuća, nastaje kuća inspirirana kamenom, drvom i suncem, s pogledom na smrekovu šumu na sjeveru i planine u daljini na istoku. Pogledom koji je toliko snažan da je povukao prozor iz zida iz pretvorio ga u malu kućicu između ognjišta i beskraja. Ali osnovna inspiracija bila je duboka želja investitorice da na tom mjestu napravi dom, sa svime što domu treba i nimalo viška.

Suteren, sa svime što je servisno. Izdignuto prizemlje, da ga ne namače snijeg. Trijem koji ljeti daje hlad, a zimi sunce. Ulazni dio trijema, koji štiti privatnost dnevnog boravka. Vjetrobran, nužan za gorsku klimu. Ognjište sa živom vatrom. Kuhinju i kupaonicu minimalne visine, u kontrastu s dnevnim prostorom koji seže do krova. Blagovaonicu s blagim sjevernim svjetlom. Radnu galeriju koju grije dimnjak i osvjetljavaju krovni prozori. Spavaće sobe pod zaštitničkim kosim krovom. Drvenu ventiliranu fasadu, da štiti kuću i uklapa je u vrijeme i mjesto. I čeličnu kapu, koja će izdržati sve.

Kuća će skupljati kišnicu, bit će spremna za ugradnju kompostnoga zahoda i pješčanog filtera sive vode, a nakon useljenja će se pratiti potencijal za ugradnju mikro vjetroelektrane koja bi opskrbljivala LED-rasvjetu.
vrh stranice