Mokošica II

Mokošica II AP Projekt Studio Z stambene zgrade
Ocjenjivati mogu samo registrirani korisnici. Prijavite se | Registrirajte se

IDEJA/PROJEKT

FOTOGRAFIJE

AP Projekt
Studio Z
  • Grad: Mokošica
  • Godina projekta: 2008
  • Godina izvedbe: 2013
  • Tip građevine: stambene zgrade
  • Površina: 13500,00 m2
  • Investitor: Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH
Prikaz veće karte
Projektom su planirane višestambene zgrade u Mokošici, u predjelu Obuljeno, za obitelji stradalinka domovinskog rata. Ukupno se radi o 3 građevine (A, B i C) površine cca 13.500 m2 brutto i prometnici koja ih međusobno povezuje. Za sada je izvedena samo zgrada 'A'.

Ideja cijelog koncepta je pokušaj maksimalnog prožimanja kuće i okoliša i prilagođavanja kosom terenu, na način da se međusobno isprepliću pješačke osi, vertikalne i horizontalne komunikacije, volumeni građevina, te da njihovi rasteri tvore mrežu suvislih zoniranja partera i građevina , stanovanja i prilaza pješaka i vozila...
Više Manje
Oblikovanje je, u principu, pratilo želju za što većom i konkretnijom komunikacijom s prirodom i pogledom prema gradu, mostu dr. Franje Tuđmana, moru.
Građevine se sastoje od dva odvojena volumena, višeg (Po+P+4) i nižeg (Po+P+3) koji su međusobno povezani korpusom suterenske ( podrumske) etaže.
Svaka kuća ima po dva glavna ulaza na sjevernoj strani te po dva sporedna ulaza na etaži podruma (veza stan-garaža- spremište). Svaki nazdemni volumen ima po jednu komunikacijsku cjelinu (stubište i lift).
U zgradi 'A' je ukupno je projektirano 28 stanova, od toga su 4 garsonijere, 4 jednosobna, 11 dvosobnih, 3 dvoiposobnih i 6 trosobnih stanova. Kako se radi o višestambenoj zgradi bila je obavezna primjena smjernica za stanove iz programa obitelji stradalnika domovinskog rata, Pravilnika o prostornim standardima, urbanističko-tehničkim uvjetima i normativima za sprečavanje arhitektonosko- urbanističkih barijera pa su tako osigurana 4 prilagodljiva stana (2x1s i 2x2s). Svaki stan ima minimalno jednu loggiu, jednu izbu (ventiliranu) te po jedno spremište u podrumskoj etaži.
U podrumu se nalaze garaže (njih 48) i spremišta koji su povezani suhom vezom (lift i stubište) sa ostatkom zgrade. Podrum je ukopan sa tri strane. Neposredno uz ulaznu rampu u garažu je postavljeno i vanjsko stubište kojim se penjemo na nivo „zelenog krova“ podruma-garaže, a to je ujedno i vanjski pješački prilaz glavnim ulazima u kuće . Zeleni plato krova podruma je istovremeno i dio uređenog zelenog okoliša sa izmjenjivanjem (objedivnjavanjem) šetnice-sjedenja-hortikulture.
Na parkingu ispred zgrade je osigurano dodatnih 8 parkirnih mjesta. Osim hortikulturnog uređenja platoa na južnom dijelu parcele je izvedeno dječije igralište.
Fasade su kombinacija različito tretiranih dijelova volumena, ogradni zid krovnih ploha je u laganom nagibu, a dodatna plastičnost fasade je riješena izmicanjem loggia i prozora.
Ukupna brutto površina zgrade A je 4443 m2, netto površina ukupna A 3654 m2

A_ 4443 m2  -  B_ 4511 m2  -  C_ 4667 m2
vrh stranice