Miramare Centar

Miramare Centar 4play višenamjenske građevine

IDEJA/PROJEKT

4PLAY
  • Grad: Zagreb
  • Godina projekta: 2009
  • Godina izvedbe:
  • Tip građevine: višenamjenske građevine
  • Površina: 27000,00 m2
NATJEČAJNI RAD

Na česticama obuhvaćenim ovim natječajem moguće je izgraditi zgradu sa dvadeset nadzemnih etaža. Time bi takva zgrada postala najviša zgrada u neposrednoj blizini Donjeg grada, a time i centra Zagreba, pružajući posjetiteljima jedinstven pogled na grad. Zgrada postaje marker i dio siluete grada.
Koncept Miramare centra dijeli zgradu na dva, odnosno tri dijela. Prvi je vodoravna baza katnosti P + 3. Zbog velike izgrađenosti parcele te uz to vezano nedostatka javnih vanjskih sadržaja, oni se povlače u unutrašnjost. Ovdje su smješteni trgovački i usužni sadržaji u prizemlju i prvoj etaži. Druga etaža je predviđena za poslovne sadržaje gdje je potreban kontakt sa vanjskim klijentima. Najviša, treća etaža uz poslovni dio smješta i višenamjenski konferencijski centar te pratećim sadržajima poput restorana, izložbeno-galerijske dvorane te servisnih prostora. Uz poslovne sadržaje ovdje se mogu ugostiti i razni kulturni, od izložbi i predavanja, do gostovanja kulturno-umjetničkih i inih društva. Cilj je uz zadovoljavanje svih poslovnih potreba, učiniti centar točkom u matrici grada koja će svojom jedinstvenom ponudom obogatiti život Zagreba.
Drugi dio je zgrade je vertikala tornja sa poslovnim sadržajima, uredima različitog tipa predviđenim za samostalan ili grupni rad, ali u pravilu bez vanjskih gostiju. Varirajući od velikih "open space" ureda, sa visinom se povećava i ekskluzivnost ureda preko ureda za manje grupe te viskopozicioniranih djelatnika u "executive" tipovima.
Treći dio zgrade je vrh tornja. Ondje je smješten restoran sa vidikovcem.

Ukupnom visinom istočnog pročelja od 98,13 metara novi Miramare centar preuzima titulu najviše poslovne zgrade Zagreba. (Cibonin toranj 92,0 metra, Zagrepčanka 94,6, Eurotower 94,0 iz Lucićeve, odnosno 96,0 metara iz Humboltove ulice).
vrh stranice