MGIPU - Studija primjenjivosti alternativnih sustava

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja je na svojim web stranicama objavilo Studiju primjenjivosti alternativnih sustava.
Prema važećem Zakonu o gradnji (NN 153/13) projektant je dužan prije izrade glavnog projekta zgrade kojim se ispunjavaju zahtjevi energetske učinkovitosti izraditi Elaborat alternativnih sustava opskrbe energijom i predati ga investitoru.

Također, Tehničkim propisom o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama (NN 97/14) člankom 72. propisano je da se za zgrade s ploštinom korisne površine 50 m2 i veće koje moraju ispuniti zahtjeve energetske učinkovitosti i koje se griju na unutarnju temperaturu z1 18°C izrađuje Elaborat alternativnih sustava opskrbe energijom.
Ova Studija daje elemente za izradu Elaborata alternativnih sustava opskrbe energijom za sve zgrade za koje je određena obveza izrade elaborata.

Člankom 108. stavkom 4. Zakona o gradnji (NN 153/13 ) propisano je da se zahtjevu za izdavanje građevinske dozvole za zgradu koja mora ispuniti zahtjeve energetske učinkovitosti prilaže Elaborat alternativnih sustava opskrbe energijom, a člankom 203. Zakona o gradnji da članak 108. stavak 4. tog Zakona stupa na snagu 1. siječnja 2015. godine.

Studija primjenljivosti alternativnih sustava nalazi se na:
http://www.mgipu.hr/default.aspx?id=22195

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice