Manifestacija: Dani Julija Knifera

Krajem travnja, mjeseca u kojem je u Osijeku 1924. godine rođen Julije Knifer, Umjetnička akademija i Građevinski fakultet u Osijeku organiziraju Dane Julija Knifera.
Manifestacija će trajati od 27. travnja, kada će u Svečanoj dvorani UAOS-a u 13 sati promocijom Zbornika Osijeka Kniferu manifestacija biti otvorena, pa do subote, 30. travnja i kreativne intervencije u javnom prostoru. Programi će se održavati uglavnom u prostorima UAOS-a, ali i u Muzeju Slavonije i knjižari Nova u Osijeku te u Vukovaru.
Nakon otvorenja u srijedu u 14 sati u Svečanoj dvorani UAOS-a predavanje “Osječka arhitektura moderne” održat će osječki arhitekti Miroslav Pavlinić i Lucija Lončar. U 15 sati je malonogometna utakmica studenata i nastavnika UAOS-a (Sveučilišni kampus - sportsko igralište uz Umjetničku akademiju). Od 16 do 18 sati bit će održana Kniferica radionica za osnovne škole u kojoj sudjeluju učenici OŠ Frane Krste Frankopana Osijek (Odsjek za likovnu umjetnost), a te će se radionice nastaviti u isto vrijeme i u četvrtak i petak. U 16 sati počet će projekcija filma Željka Senečića “Knifer-portret umjetnika”. U 18 sati bit će otvorena studentska izložbe “Ritmogrami moderniteta“ (Odsjek za likovnu umjetnost).

U četvrtak, 28. travnja u 11 sati svečano će biti potpisan Sporazuma o suradnji Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar i Umjetničke akademije u Osijeku uz promociju grafičke mape studenta Umjetničke akademije u Osijeku (Memorijalni centar Domovinskog rata, Vukovar).
U podne će doc. dr. sc. Andrej Mirčev održati predavanje “Biopolitičko čitanje Kniferova pisma Jugoslavenskoj akademiji” (Svečana dvorana UAOS), a od 15 do 18 sati trajat će radionica za učenike srednje škole “Igraj s Kniferom” u kojoj sudjeluju učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek. U 18 sati je predavanje prof. dr. sc. Zvonka Makovića “Julije Knifer danas” uz prezentaciju Kniferova rada iz fundusa MSO-a (zgrada Glavne straže Muzeja Slavonije, Trg Sv. Trojstva 2).

U petak, 29. travnja u 12 sati bit će predstavljena monografije Božice Dee Matasić autora Feđe Gavrilovića (Svečana dvorana UAOS-a), a u 13 sati predavanje “Paradigma vidljivosti. Julije Knifer i teorija apsolutne slike” održat će doc. dr. sc. Krešimir Purgar (Svečana dvorana UAOS-a). Od 16 do 21 sat održat će se prodajna izložba studentskih radova Cash and Carry (Odsjek za likovnu umjetnost), u 16 sati je program “Julije Knifer i nogomet” autora Željka Senečića, a u 19 sati predstavljanje umjetničke knjige Gordane Bakić autora Marijana Špoljara u Knjižari Nova (Trg Ante Starčevića 4).

Manifestacija završava u subota, 30. travnja u 11 sati kreativnom intervencijom u javnom prostoru. Ukrašen će biti interaktivni zid u dvorištu Dječjeg vrtića Vedri dani (Ulica Lorenza Jägera 16).izvor: glas-slavonije.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice