Luka Skansi: Italija gradi: 1950.-1960.

Predavanje će se održati u ponedjeljak, 27. ožujka na Arhitektonskom fakultetu.
Pozivamo vas na predavanje Luke Skansija „Italija gradi: 1950.-1960.“ koje će se održati u ponedjeljak, 27.3. u 18:30 sati, u predavaonici 317 na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

„U toku pedesetih i šezdesetih godina pristižu u Italiju mnogi poznati arhitekti i inženjeri (među njima Myron Goldsmith, Fazlur Khan, James Ferris i Konrad Wachsmann), s interesom proučavaja brojnih složenih armirano-betonskih konstrukcija koje se izgrađuju na poluotoku, u toku tadašnjeg “ekonomskog čuda” (Miracolo econonomico), najplodnije ekonomske faze talijanske moderne povijesti. Predavanje će predstaviti glavne teme koje čine procvat poslijeratne talijanske konstrukcijske arhitekture.“


Arhitekt i povjesničar arhitekture Luka Skansi diplomirao je i doktorirao na IUAV u Veneciji. Živi i radi između Rijeke, gdje je docent je na Filozofskom fakultetu, te Venecije, gdje je gostujući profesor na IUAV. Prethodno je bio gostujući profesor na Arhitektonskim fakultetima u Beogradu i Ljubljani, te Sveučilištu Ca Foscari u Veneciji. Područje istraživanja usmjereno mu je na talijansku arhitekturu i graditeljstvo 20. stoljeća, arhitekturu Rusije i Sovjetskog saveza te prostora bivše Jugoslavije. Pisao je o opusima Carla Scarpe, Alda Rossija, Gina Vallea, Pier Luigi Nervija, Myrona Goldsmitha, Jožeta Plečnika, Nikolaja Ladovskog, Mojseja Ginzburga, Petera Behrensa, Manfreda Tafurija i Vladimira Brace Mušiča. Samostalno ili u grupama je kurirao više izložbi, te sudjelovao na venecijanskom bijenalu arhitekture 2014. u segmentu Monditalia s postavom „Remnants of a Miracle“.

izvor: DAZ

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice