Le Corbusier na popisu UNESCO baštine

Le Corbusierova djela odražavaju rješenja koje je modernizam pokušao primijeniti na izazove novih građevnih tehnika i potreba društva.
Na popis UNESCO-ve baštine dodano je sedamnaest Le Corbusierovih djela iz sedam različitih zemalja, za izniman doprinos modernizmu i presudan utjecaj na suvremenu arhitekturu dvadesetog stoljeća.

Među građevinama koje su dodane na popis UNESCO-ve baštine nalaze se antologijske Villa Savoye, Unité d’habitation Marseille, Chapelle Notre-Dame-du-Haut de Ronchamp, Kapitol u Chandigarhu, Muzej zapadne umjetnosti u Tokiju, ali i dvije vile u naselju Weissenhof, kuća za dr Curutcheta u La Plati i Le Cabanon.

Navedene zgrade izgrađene su u razdoblju od pola stoljeća, kroz proces koji je Le Corbusier opisao kao strpljivo istraživanje. Karakterizira ih invencija novog arhitektonskog jezika i raskid sa povijesti.

Navedena Le Corbusierova djela odražavaju rješenja koje je modernizam pokušao primijeniti na izazove novih građevnih tehnika i potreba društva. Smještena na tri kontinenta i u sedam zemalja djela Le Corbusiera svjedoče i o internacionalizaciji arhitektonske prakse u dvadesetom stoljeću.

Više o svim zgradama koje su dodane na popis UNESCO-ve baštine na linku.


Villa Savoye


Unité d’habitation Marseilleizvor: DAZ
foto: whc.unesco.org

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice