Kuće u Istri

Kuće u Istri obiteljske
Ocjenjivati mogu samo registrirani korisnici. Prijavite se | Registrirajte se

FOTOGRAFIJE

IDEJA/PROJEKT

Dva Arhitekta
  • Grad: Rovinj (Rovigno)
  • Godina projekta: 2004
  • Godina izvedbe: 2008
  • Tip građevine: obiteljske kuće
  • Površina: 1097,00 m2
Prikaz veće karte
OBITELJSKA I GOSTINJSKA KUĆA U ISTRI

KONTEKST
Mediteran – sjeverni dio jadranskog mora – Istarsko primorje.
Okolna gradnja maksimalno “koristi” postojeće Zakone i urbanističke uvjete po principu što više kvadrata za što manje ulaganja. Parcela je okružena sa tri strane cestom, a sa četvrte dvojnim objektom na koji smo se morali vezati. Urbanistički uvjeti su zahtjevali kosi krov sa kupom kanalicom.

KONCEPT
Prva rješenja su se kretala od toga da to bude jedna građevina prislonjena uz susjedni dvojni objekt ili posve odvojena od njega. Nismo bili zadovoljni sa tim rješenjima. Odlučili smo da kuću odvojimo u dvije građevine: glavna – obiteljska kuća i sporedna – gostinska kuća. Laganim otklonom od 60° stvara se ključna relacija između dviju građevina koje funkcioniraju isključivo kao sklop. Kompozicijom masa dvaju volumena aktivira se prazan prostor između koji komunicira s trijemom s jedne i atrijem s druge strane. Memorija mediterana primarno nas veže na arkade, trijemove odnosno arhitektonski slično zagonetne elemente.

Više Manje
ATRIJ
Atrij pored zaklonjenosti od pogleda omogućuje, zbog oblika krova, zasjenjenje u ljetnim mjesecima toliko potrebno u ovoj klimatskoj zoni. Vanjski otvori su uski i reducirani. Iznutra se pročelje otvara prema atriju preko ostakljenih kliznih stijena integrirajući se sa unutarnjim prostorom i tako atrij postaje prostor za mnoga događanja. Krov je kosi dvostruki ventilirajući, vidljiv iz atrija, te se kroz te elemente isčitava kontekstualno lice kuće.

ZIDNO PLATNO
Isti elementi koriste se za kompoziciju pročelja na obje kuće
Zidno platno je izrezano tako da prelaz između plohe polustuba i stuba predstavlja kontinuitet. Na južnom pročelju platno prelazi u stubove kako bi se atrij otvorio prema najpovoljnijoj strani svijeta i vrtu, dok je sjeverno pročelje vrlo reducirano. Klizne plohe grilja dižu se i preklapaju u fiksere iza koji se ventilira dvostruki krov.

ORGANIZACIJA
U prizemlju su smješteni glavni dnevni prostori (boravak, blagovanje i bazen), a na katu pomoćne prostorije orjentirane prema atriju. Sobe su orjentirane prema ulici. Atrij pripada isključivo prizemlju, kao mjesto za aktivni i javni dio života. Na katu atrija su loggie za izlaz iz master bedrooma i prostora za zabavu.

MATERIJALI
Koristili smo materijale iz neposrednog okoliša. Kako je Istra poznata po kamenu, platno pročelja kuće je izvedeno od autohtonog istarskog kamena kanfanara u rigato obradi, dok je popločenja oko kuće izvedeno u pješčenjaku. U interijeru također koristimo istarski kamen kirmenjak, u antikato obradi.
Vanjska bravarija i grilje su aluminijske. Friz i vijenac su izvedeni od ravnog alu lima, a unutarnji okviri od rebrastog alu lima. Ulazna vrata i most su obloženi teak-ovim drvetom.

Suradnici: Barbara Vuković, Majda Vidović
vrh stranice