Kuća V2

Kuća V2 kuće za odmor obiteljske
Ocjenjivati mogu samo registrirani korisnici. Prijavite se | Registrirajte se

FOTOGRAFIJE

IDEJA/PROJEKT

3LHD
  • Grad: Dubrovnik
  • Godina projekta: 2003
  • Godina izvedbe: 2013
  • Tip građevine: kuće za odmor, obiteljske kuće
  • Površina: 399,00 m2
Prikaz veće karte
Kuća V2 nalazi se u Dubrovniku, na urbaniziranom prostoru Lozice. Na atraktivnoj lokaciji neposredno uz more koja je bitno određena strmom topografijom sačinjenom od podzida, terasa i stubišta postojeći neodgovarajući objekt zamijenjen je novim. U skladu sa dugom mediteranskom tradicijom preoblikovanja i kultiviranja prirode te savladavanja „doca“ (lokalni izraz za dolac: manja obradiva površina zemlje) suhozidi i visinske razlike koristeni su kao osnove za polaganje novih topografskih slojeva u horizontalnom i vertikalnom smjeru. Horizontalna, lagano uzgibana krovna ploča slijedi unutarnju strukturu ali i definira tijelo kuće koje je svojom geometrijom ugrađeno u pejzaž. Jednostavna i geometrijska forma je sa materijalom i bijelom bojom kamene fasade u skladu ali i u kontrastu sa suhozidom.
Više Manje
Osnovni koncept pri formiranju životnog ambijenta bio je stvoriti kuću istovremeno otvorenu prema prirodi ali i dovoljno zaštićenu od klimatskih utjecaja. Veliki staklenim stijenama na fasadi maksimalno je iskorišten prekrasan i izuzetno kvalitetan pogled koji se pruža sa parcele.
Zbog kosine terena kuća se razvija u više razina – ulaz na najgornjoj etaži, parkiranje uz ulični dio, a ostali sadržaji organizirani u poluetažama: tri spavaonice s kupaonicama, roditeljska spavaonica sa garderobom i kupaonicom, stubište, prostrani dnevni boravak, prostor za blagovanje, kuhinja, gospodarski prostor, spremište i wc, tv salon sa projekcijskim platnom te prostorom za dječju igru. Dnevna soba i blagovaonica imaju direktnu vezu s vanjskim prostorom – djelomično natkrivenom terasom sa vanjskim bazenom. Okoliš je također izveden u više nivoa - terasa koje su povezane stepenicama i spuštaju se prema moru.
Fasada i krov izvedeni su od bijelih kamenih ploča, velike staklene stjene djelomično uvučene u volumen objekta otvaraju kuću prema moru ali istovremeno osiguravaju ugodnu sjenu u unutrašnjosti. Terase su opločene kamenom ili tikovim daskama a sve slobodne površine su ozelenjene autohtonim biljnim vrstama i izvedene u materijalima prilagođenim podneblju i lokaciji.
vrh stranice