Kuća u Mlinovima

Kuća u Mlinovima obiteljske kuće

Ocijeni:

54321
Stranica još nije ocijenjena

IDEJA/PROJEKT

IDEJA/PROJEKT

Arhitektonski studio Križnjak
  • Grad: Zagreb
  • Godina projekta: 2010
  • Godina izvedbe:
  • Tip građevine: obiteljske kuće
  • Površina: 500,00 m2
Prikaz veće karte
Kuća u Mlinovima projektirana je za obitelj s dvoje djece koja je željela jednostavnu, modernu i funkcionalnu obiteljsku kuću. Kuća je smještena na obroncima Medvednice s prekrasnim pogledom na Zagreb, površine 500 m2, te ima tri funkcionalno različite etaže. Suterenska etaža projektirana je za odmor, razonodu i relaksaciju, srednja etaža je ulazna sa dnevnom zonom, dok je zadnja etaža zona za spavanje.
Više Manje
Vanjski izgled kuće oblikovno karakteriziraju dva volumena, izduženi pravokutnik obučen u drvene max compact ploče, na kojeg kao kontrast nasjeda bijeli meandar. Suteren koji je djelomično ukupan je obložen samoborskim kamenom. Na terasama su predviđene staklene ograde. Nad ulazom se pojavljuje aluminijska nadstrešnica u crvenoj boji koja naglašava ulaz u kuću, dok na dijelu terase nadstrešnica služi kao zaštita od sunca.
Kroz vjetrobran se ulazi u hall iz kojeg se otvara pogled prema glavnim prostorijama kuće, te nas usmjerava prema dnevnom boravku i blagovanju, dok stakleno stubište vodi na zadnju etažu. Dnevni boravak sa kaminom je deniveliran u odnosu na ulazni hall, čime se ostvarila njegova veća visina. Otvaranjem staklenih stijena dnevni boravak se proširuje na vanjski prostor. Blagovanje je centralni prostor dnevne zone, a visinom se proteže kroz dvije etaže. U drugom dijelu glavne etaže smješten je gostinjski wc i garaža sa direktnom vezom na ulazni hall.
Zadnja etaža je spavaća zona na kojoj je na jednom kraju organiziran dječji, a na drugom kraju roditeljski dio. Dječji dio čine dvije sobe, dječja kupaonica i zajednička garderoba. Roditeljski dio je cjelina koju čine spavaća soba, kupaonica, garderoba i radna soba. Radna soba smještena je na galeriji sa koje se pruža pogled na donju etažu, te se na taj način ostvaruje vizualna povezanost dviju etaža.
U suterenu je smješten drugi dnevni boravak, te gostinjska soba. Drugi dio etaže je potpuna relaksacijska zona koju čine bazenski prostor sa bazenom, sanitarni sklop sa saunom, te vinski podrum. Dnevni boravak i bazenski prostor imaju velike staklene stijene koje se za vrijeme toplih dana otvaraju na vanjsku terasu na terenu.
vrh stranice