Kuća od oblica u Turopolju

Kuća od oblica u Turopolju kuće za odmor obiteljske
Ocjenjivati mogu samo registrirani korisnici. Prijavite se | Registrirajte se

FOTOGRAFIJE

IDEJA/PROJEKT

ARMANO LINTA studio za arhitekturu i dizajn
  • Grad: Velika Gorica
  • Godina projekta: 2011
  • Godina izvedbe: 2013
  • Tip građevine: kuće za odmor, obiteljske kuće
  • Površina: 160,00 m2
  • Investitor: privatni
Prikaz veće karte
Izvana, tipična “finska” ili “kanadska” kuća. Iznutra, prostorna raskoš dvorca.

Ovo je jako jednostavna kuća: Na jugu su sobe i “spa”, osunčani zimi, a ljeti zaštićeni balkonom i velikim strehama. Na sjeveru, u hladu, su servisne prostorije i gostinjska soba. Na istoku, prema ulici, je ulaz. A na zapadu, prema polju, potoku, šumi i zalazećem suncu za popodnevni odmor i druženje, nalazi se dnevni boravak i trijem.

Tajna je u mjestu gdje se presijecaju dva kraka kuće (sjever-jug i istok-zapad), gdje je nastao veliki, pravilni, dvoetažni prostor dnevnog boravka. Kao da je riječ o središnjoj dvorani dvorca ili o središnjem polju katedrale, ovaj prostor je snažno težište kuće i središte života, koje se otvara prema galeriji na katu i prema trijemu u prizemlju. 27m2 nije puno za dnevni boravak i blagovaonicu, ali budući da seže skroz do krova, ovo je primjer da su metri kubični barem jednako važni koliko i metri kvadratni.

Klijenti su sami osmislili uređenje interijera, što nam je jako drago iako se mi s radošću bavimo i interijerima, jer su s užitkom tome posvetili toliko pažnje i ljubavi da bi bilo šteta da su taj posao prepustili nekome drugome. Ali budući da žele zaštititi svoju privatnost, to znači da nećemo objaviti slike interijera pa raskoš dvorca možete samo zamisliti.

Za inspiraciju u baratanju proporcijama autor zahvaljuje Hansu van der Laanu i onome što je naučio prevodeći njegovu knjigu Arhitektonski prostor.

P.S. Zašto u Turopolju nismo projektirali tradicionalnu turopoljsku drvenu kuću, nego “strankinju”, “finsku” kuću od oblica? Zato što klijenti naprosto obožavaju kuće od oblica, a u našoj je praksi to važnije od striktnog slijeđenja tradicije.

Autor projekta: Veljko Armano Linta
Glavna projektantica: Natali Bosnić, dipl.ing.arh.
vrh stranice