Kuća N1

Kuća N1 AP Projekt Studio Z obiteljske kuće
Ocjenjivati mogu samo registrirani korisnici. Prijavite se | Registrirajte se

IDEJA/PROJEKT

IDEJA/PROJEKT

Studio Z
  • Grad: Šibenik
  • Godina projekta: 2008
  • Godina izvedbe: 2011
  • Tip građevine: obiteljske kuće
  • Površina: 400,00 m2
Projekt za obiteljsku kuću N1 počeo je kao želja investitora za adaptaciju i nadogradnju stare obiteljske kuće u Šibeniku. Riječ je o području koje je pretežito izgrađeno i to uglavnom obiteljskim i ponešto višeobiteljskim građevinama (različitih veličina, te oblikovno-arhitektonskih pristupa). Sama kuća datira iz sredine prošlog stoljeća.
Postojeću kuću bilo je potrebno obnoviti i povećati količinu sadržaja, odnosno promijeniti način korištenja kuće i okućnice. Kako isto nije bilo moguće ostvariti iz konstruktivnih razloga, odlučeno je napraviti potpuno novu kuću. Istovremeno, investitoru se toliko svidio izvorni projekt da je njegova želja bila slijediti ga što više u oblikovanju nove kuće.

Kuća se sastoji od dva osnovna volumena: jedan, viši, pokriven ravnim krovom, visine Pr + 1 + Pot.; drugi, niži, visine Pr + 1 i završen prohodnom terasom. Završne obloge tih volumena tretirane su različitim materijalima.
Osnovni cilj razlike u tretmanima je vizualno „razbijanje“ i „smanjivanje“ kuće. Prvi princip je adiranje novog volumena na stari, ali i prožimanje starog i novog u interieuru.
Drugi zadatak ovakvog pristupa je i kombiniranje konzervativnog i modernog oblikovanja,s ciljem da autohtonost arhitekture ostane donekle čitljiva i u oblikovnom pristupu, ali cijelo vrijeme pažljivo kontrolirana modernom geometrijom i modernim materijalima.
 
vrh stranice