Kuća K

Kuća K obiteljske kuće
Ocjenjivati mogu samo registrirani korisnici. Prijavite se | Registrirajte se

FOTOGRAFIJE

IDEJA/PROJEKT

3LHD
  • Grad: Zagreb
  • Godina projekta: 2004
  • Godina izvedbe: 2008
  • Tip građevine: obiteljske kuće
  • Površina: 317,00 m2
Prikaz veće karte
Obiteljska kuća K smještena je u rezidencijalnoj podsljemenskoj zoni na velikoj parceli na blagoj istočnoj padini na rubu šumskog područja. Smještajem objekta uz ulicu i u sjevero zapadni ugao parcele dala se prednost prekrasnom pogledu prema šumi i iskoristila se denivelacija terena za razvijanje volumena objekta.
Koncept kuće tematizira oblik školjke ili puževe kuće koji se zasniva na spiralnom uvijanju oko svoje osi, pa se tako svi sadržaji t.j. funkcionalni sklopovi kuće spiralno nižu i grade oko centralnog atrija. Atrij je nastao da bi kompenzirao nedostatno osunčanje dnevnih sadržaja te omogućio dvostrano osvjetljenje pojedinih prostorija.
Više Manje
Kuća se maksimalno otvara i dvoetažno raste prema velikoj zelenoj livadi i šumi, dok se prema ulici zatvara jednostavnim jednoetažnim pročeljem sa skrivenim garažnim vratima.
Gotovo obrnuto od kretanja u puževoj kući, u kuću K se ulazi kroz skromni i neprimjetan ulaz postavljen rubno na južnom pročelju, gdje započinje put spiralnog kretanja oko atrija i kroz poluetaže kuće i završava u velikom dnevnom boravku koji se otvara prema vanjskoj terasi i šumi.
Raznoliki i višebrojni sadržaji koji su našli svoje mjesto u kući kako bi udovoljili potrebama i željama svojih ukućana(korisnika) razvili su se na 600 m2 tlocrtne površine i na nekoliko poluetaža kako bi se što bolje iskoristila visinska razlika u terenu i vizualno smanjio volumen kuće.
Sva pročelja i terase kuće obložena su netretiranim tikovim drvenim daskama. Oblaganje drvetom se nastavlja i u interijeru kao posljedica spiralnog kretanja, te kako bi se postigla što intimnija i ugodnija atmosfera. Tako su podovi i mjestimično zidovi obloženi tikovim drvenim daskama, dok su stropovi i zidovi primarno bijeli, a crna boja na njima se pojavljuje kao dodatni akcent ili sredstvo usmjeravanja vizura i kretanja.
Zanimljiv iskorak od decentnog kolorita unutrašnjosti kuće napravljen je u prostoru welnessa i bazena u čijem prigušenom ambijentu dominantno crnog letvičastog stropa i zlatnog krivudavog zida, pravu atmosferu stvara promjenjiva rgb rasvjeta od purpurnog do plavog spektra dajući tom prostoru gotovo scenografsku dimenziju.
Kuriozitetni dodatak i završni akcent kuće je zasigurno krovna terasa na koju se dolazi dakako spiralnim vanjskim stubištem obješenim u atriju između prve etaže i krova naglašavajući tako da obiteljska kuća osim što je dom jednoj obitelji može postati prostor za realizaciju različitih društvenih interakcija, prostor ugode, luksuza i hedonizma.
vrh stranice