Kuća Gumno

Kuća Gumno obiteljske kuće
Ocjenjivati mogu samo registrirani korisnici. Prijavite se | Registrirajte se

FOTOGRAFIJE

IDEJA/PROJEKT

Arhitektonski biro Turato
  • Grad: Vrbnik
  • Godina projekta:
  • Godina izvedbe: 2014
  • Tip građevine: obiteljske kuće
  • Površina: 400,00 m2
Prikaz veće karte
Gumno je okrugli zaravnati plato omeđen niskim kamenim zidom, a u prošlosti je služio za vršidbu žitarica. Gumno je bilo mjesto rada, prostor truda i brige, okvir snažne društvene interakcije te je služilo kao prostor svetkovine dobrom urodu, mjesto sastanaka te odlučivanja mještana o bitnim temama zajedništva.
Na otoku Krku u njegovom sjeveroistočnom dijelu, između mjesta Vrbnik i Dobrinj nalazi se malo selo Risika. Na relativno malom području uokolo mjesta zatičemo veliku skupinu danas zapuštenih, zaraslih i teško dostupnih gumna.

Video o kući: https://vimeo.com/113799777
Više Manje
Uz staru seosku crkvu, u nastavku na niz malih obiteljskih kuća, ograđeno starom gromačom, zatičemo malo imanje i dobro očuvano staro gumno. Posljednjih 40 godina gumno se ne koristi i ostaje potpuno zaboravljeno. Mlađoj generaciji potpuno je nepoznato, a starijim stanovnicima Risike pak zaboravljeno i beskorisno.
Bračni par sa stalnim boravkom u Rijeci i dvoje odrasle djece odlučuje na tom vrlo upečatljivom mjestu izgraditi svoje malu kuću za ljetni odmor. Odlučeno je da se gumno sa zavojitom gromačom obnovi, a uređeni vrt, prilazna staza za automobile te voćnjak i maslinik postanu neka vrsta suvremenog perivoja, oživljeno mjesto susreta obitelji s njihovim gostima, prijateljima i mještanima Risike.

Kuća se zbog ovakvih postavki povlači u pozadinu, na najviši dio parcele, i izgrađena je na samom rubu građevinskog područja, protivno početnim uvjetima iz urbanističkog plana koji su podrazumijevali regulaciju kuća u nizu, s rušenjem starog gumna. Mještanima Risike na početku gradnje predloženo je organizirano krčenje makije i spajanje preostalih gumna u prostorni prsten, slaganje nove šetnice s nizom točaka odmora i mjesta sretanja.
Pored gumna u prvom dijelu parcele, te vrta s povrtnjakom i voćnjakom iza kuće, arhitektura perivoja i nove građevine omogućila je spontano stvaranje svojevrsnog drive-in platoa za automobile posjetitelja i vlasnike kuće. Ova heterogena prostorna kompozicija okoliša, promatrana u kontekstu organizacije i bogatstva korištenja nove kuće, stvara snažna i neočekivana mjesta različitih doživljaja - mjesta različitih karaktera i uvjeta korištenja.

Kuća Gumno udomljuje tri potpuno različita, a od strane svih članova obitelji oduvijek željena i maštana sadržaja; prvi je masivni, rustični podrum s konobom za smještaj ulja i vina te prostor druženja, drugi dio je prostrani, ostakljeni dnevni boravak namijenjen užoj porodici, a treći bazen s obaveznim pogledom na more.
Ovako heterogen i prostorno različit program rezultirao je kućom koja unutar sebe pretapa, slaže i komprimira tri ugođajno različita te prostorno, funkcionalno i konstruktivno kontradiktorna ambijenta. To su puni, masivni, ukopani te u grubo izdubljeni prostor suterena, lagano, transparentno, čelično, otvoreno i ostakljeno prizemlje s velikom hipertrofiranom palubom, te male ožbukane kućice s velikim otvorima, položene preko ruba kvadratnog prizemlja, svaka u potrazi za svojim pogledom i orijentacijom. Svaka od četiriju kućica posjeduje intimnu terasu i mirni spavaći prostor za svakog člana porodice.

Element velike kućne terase-palube, kao platforme za okupljanja, oslonjen je na masivni trokutasti betonski nosač, a cijela struktura donosi mirnu sjenovitu terasu konobe, ali i natkriveni ulaz u kuću, povijeno ulazno stubište, ulaznu promenadu Kuće Gumno. U masivnom betonskom konusu na terasi je smješten I razlomljeni bazan, vodeni kotao različitih dubina i vodenih atrakcija ciljano okrenut pogledu na crikveničko-vinodolsku rivijeru.
Kuća Gumno s jedne strane omogućuje mir i individualno spokojno korištenje kuće za odmor, ali se istovremeno u samo jednom trenu transformira u bogatu strukturu s nizom mjesta, fokusa za druženje i okupljanje većeg broja ljudi, brojnih prijatelja ove društvene porodice.
Nakon završetka gradnje Kuće Gumno, na iznenađenje svih, a posebno autora projekta, porodica je odlučila zauvijek preseliti u planiranu “kuću za odmor”, te obiteljski stan u Rijeci koristiti za povremeni smještaj, kratki boravak vezan uz svakodnevni posao.
vrh stranice