Kuća Bitanga/Vukelić

Kuća Bitanga/Vukelić obiteljske kuće
Ocjenjivati mogu samo registrirani korisnici. Prijavite se | Registrirajte se

FOTOGRAFIJE

IDEJA/PROJEKT

PROSTORI I SEKVENCE d.o.o.
  • Grad: Zagreb
  • Godina projekta: 2010
  • Godina izvedbe: 2011
  • Tip građevine: obiteljske kuće
  • Površina: 135,00 m2
  • Investitor:
    Iva‐Matija Bitanga, Leo Vukelić
Dogradnjom zatvorenog stubišta riješio se višegodišnji problem povezivanja dviju etaža, koje su do tada bile povezane samo vanjskim stubištem. Stubište je priljepljeno uz stari objekt, a potrebnim proširenjem potkrovlja nad starim objektom dobiven je simetrični arhetip kuće, s asimetričnom internom funkcionalnom podjelom.
Postava stubišta uz južno pročelje stvorilo je podeste većih gabarita koji se mogu koristiti na više načina — kao radna soba ili soba za goste. Manji podesti koriste se kao biblioteka.
U potkrovlju dobivena je roditeljska soba, s kupaonicom i terasom, s pogledom na Medvednicu.
Za konstrukciju stubišta iskorišteno je rashodovano stubište iz kazališne predstave - investitori se bave kazališnom i likovnom umjetnošću - koje je prekrojeno i prilagođeno gabaritima. Ostatak konstrukcije je od čeličnih cijevi i profila, koja je s vanjske strane pokrivena OSB pločama i hidroizolacijskom folijom, kao i krov. Tim objedinjavanjem izbjegnut je žljeb na zapadnom pročelju i voda nesmetano teče po fasadi, ostavljajući tragove kišnice i patine. Hidroizolacijska folija, ovisno o godišnjem dobu i vanjskoj temepraturi, ima različit stupanj namreškanosti, tako da je rad pročelja doslovno 'vidljiv'.
Likovna intervencija na pročelju starog objekta dijelo je investitora, koji su tom interpretacijom doveli u pitanje postojanje tipičnih elemenata pročelja, kao što su prozor, vrata i otvor, što pročelju daje jednu novu i netipičnu dimenziju.


NAZIV PROJEKTA: Kuća Bitanga / Vukelić
AUTOR: Robert Jonathan Loher
KOAUTORI: Iva‐Matija Bitanga, Leo Vukelić
SURADNICI: Goga Müller, Ivana Frkin
GODINA PROJEKTIRANJA: 2009. / 2010.
POVRŠINA LOKACIJE: 456 m2
UKUPNA TLOCRTNA POVRŠINA: 135 m2 /adaptacija
TROŠKOVI GRADNJE (kn/m2): 2000 kn / m2
vrh stranice