Kreativno izležavanje

Krisztian je arhitekt koji se polako isprofilirao i kao dizajner koji radi isključivo s recikliranim materijalom.
Našu pažnju Krisztian je privukao prvenstveno izradom svojih kreativnih lampi (o čemu smo pisali ovdje), ali kao što smo napomenuli, njegova kreativnost nije rezervirana samo za lampe.

Paralelno osmišljava i izrađuje namještaj koji bi se najbolje mogao opisati engleskim izrazom leisure - što bi mogli prevesti kao namještaj za dokolicu. Klasični, svakodnevni namještaj nikada mu nije bio zanimljiv. Predmet Krisztianovog interesa su neobične forme, konstrukcije i materijali. Namještaj je često naglašeno predimenzioniran, jer je tako sigurniji i trajniji u korištenju.
Kao i u svemu ostalom i ovdje je naglašen takozvani reciklirani dizajn, tako da, ukoliko pronađe upotrebljive dijelove, uvijek rado ponovno iskoristi pojedine starije dijelove nekog predmeta koji je (opravdano ili ne) van upotrebe.

Proces od ideje do nečega što je spremno za upotrebu zna biti poprilično dug. Ideju vrti u glavi, dok god nije u potpunosti zadovoljan. Dimenzioniranje teško postigne računskim putem i tada, ako oko se oko određenog detalja pojavi sumnja, pristupa izradi makete u mjerilu 1:5. Kako često koristi materijale većeg presjeka, nosači imaju poprilično dug vijek trajanja.
Nosače izrađuje isključivo za svoj prostor za odmor, ali kada napravi nešto novo, starije komade, zbog ograničenosti prostora, primoran je prodati ili pokloniti.

Budući da klasične (vertikalne) prijenose sila smatra monotonima,uvijek se trudi ostvariti dinamičnu igru prijenosa sila. Najčešće mu je cilj reducirati nosive elemente konstrukcije na minimum. Za prijenos tlačnih sila koristi drvene elemente radi relativne tlačne čvrstoće samog drva, dok za prijenose vlačnih sila koristi zatege u obliku čeličnih sajli ili lanaca. Davno je zaključio da svaka ležaljka koja je obješena izgleda puno atraktivnije od onih samostojećih tako da uglavnom preferira ovješene konstrukcije.

Krisztian u kreativno/radnoj ekstazi
SWING_1
Svoju prvu ljuljačku izradio je još prije 12 godina, od odbačenih električnih drvenih bandera i popratne galanterije. Iako je konstrukcija ove ljuljačke bezbroj puta viđena, njen robusan izgled i čvrstoća osigurali su joj dugi vijek korištenja.

  


SWING_2
Druga konstrukcija je zamišljena kao višenamjenski nosač, iako se najčešće koristi kao nosač raznih ljuljački, najčešće onih dječjih. Napravljena je od starih rogova krovišta i čeličnog lanca.

   


SWING_3
Treći nosač je zamišljen kao zamjena za dva stabla između kojih se postavlja platnena ležaljka.

   


HIPAR_3
Ova je ležaljka razvijena do nivoa makete u mjerilu 1:5. Oblikovno se sastoji od 3 hiperbolična paraboloida koji su povezani u cjelinu. U donja dva hipra se čelični okvir plete čeličnim sajlama i time konstrukcija ležaljke postaje samonosiva. Gornji hipar se plete elastičnim nitima, radi ergonomije.
SPACE FRAME SWING
Jedna od posljednjih konstrukcija koju je izradio, naprednija je izvedba konstrukcije za prihvat ležaljke. Prostornom rešetkom postigao je elegantne, a opet krute nosive elemente. Konstrukcija je također sklopiva tako da ne zauzima puno mjesta kada se ne koristi. Progibanja elemenata pod opterećenjem se koristi kao amortizacija za što udobnije njihanje.


MATRIX
Posljednji nosač kojim se bavi je višenamjenski nosač ukupne visine 7 metara, koji se sastoji od odbačenih drvenih bandera i čeličnih sajli koje ih učvršćuju. Sajle plete jednoravninski, tako da spajanjem kontura sajli dobija parabole koje spajaju vrhove bandera. Nosač je osmišljen za prihvat jednoosne i dvoosne ležaljke. Nosač je samonosiv i kao takvog ga nije potrebno fiksirati za podlogu radi postizanja stabilnosti.
Ostale kreativnosti iz Krisztianove radionice možete pogledati i na njegovoj facebook stranici

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice