Koordinacijsko tijelo za obnovu Zagreba

26.03.2020.

Inicijativa arhitekata za uspostavom Koordinacijskog tijela za obnovu Zagreba nakon potresa

DAZ, AF, HKA, UHA, UHU i DPUH poslali su Vladi i Gradu Zagrebu inicijativu za uspostavu Koordinacijskog tijela koje treba definirati sve strateške postupke, zakonodavne okvire i provedbene mjere kako bi se ova kriza izgrađenog prostora Zagreba prevladala na kvalitetan način. Prenosimo ga u cijelosti:

Poštovani predsjedniče vlade, gospodine Plenkoviću, i gradonačelniče grada Zagreba, gospodine Bandiću,

Društvo arhitekata Zagreba, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska komora arhitekata, Udruženje hrvatskih arhitekata, Udruženje hrvatskih urbanista i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, kao ustanove i udruge s područja arhitekture, urbanizma i povijesti umjetnosti, stavljaju se na raspolaganje građanima Zagreba i upravnim tijelima Grada i Republike Hrvatske, u cilju što kvalitetnijeg prevladavanja situacije prouzročene katastrofalnim potresom u zagrebu 22. Ožujka 2020. godine.

Tim stručnjaka pristupio je strateškoj analizi potrebnih aktivnosti za prevladavanje ovih zahtjevnih izazova. Iz provedenih analiza te razvoja situacije na terenu predlažemo da se hitno pristupi narednim koracima u formiranju Koordinacije u cilju obnove Zagreba, a nakon prve trijaže stanja koja se upravo provodi na terenu. Koordinacija treba jedinstvenim, sinkroniziranim, sustavnim, stručno utemeljenim pristupom i jasnim te pravovremenim informiranjem javnosti upravljati ovom kriznom situacijom.

U nastavku Vam donosimo prijedlog organizacije i koordniacije mjerodavnih i povezanih institucija u daljnjim aktivnostima u ovoj krizi. Formirani radni timovi stručnjaka trebaju biti okosnica koja definira sve strateške postupke, zakonodavne okvire i provedbene mjere, kako bi se ova kriza izgrađenog prostora Zagreba prevladala na kvalitetan način. Ovakav pristup je nužan kako bi uspješno riješili trenutnu situaciju te prevenirali buduće slične situacije na dobrobit cijelog društva.

S poštovanjem,

Društvo arhitekata Zagreba, Tihomil Matković, predsjednik

Udruženje hrvatskih arhitekata, Maja Furlan Zimmermann, predsjednica

Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc. Krunoslav Šmit, dekan

Udruga hrvatskih urbanista, Sandra Jakopec, predsjednica

Hrvatska komora arhitekata, dr.sc. Željka Jurković, predsjednica

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, dr.sc. Zvonko Maković, predsjenik

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice