Kako štitimo arhitekturu modernizma 2

Druga u seriji tribina o zaštiti arhitekture modernizma održat će se u Šibeniku, 15. ožujka 2017. s početkom u 18:30 sati u Gradskoj knjižnici Šibenik.
Gosti su dr.sc. Sandi Bulimbašić (Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel Split), Tomislav Petrinec (Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Sektor za konzervatorske odjele i inspekciju) i Živana Stošić (Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel Šibenik).

Moderatori: Lidija Butković Mićin i Saša Šimpraga

U nastavku tribina koje problematiziraju pitanja aktualnih odnosa prema nasljeđu arhitekture modernizma iz razdoblja druge polovice 20. stoljeća govorit će se o formalnim aspektima zaštite, dosadašnjim iskustvima i problemima koji se u praksi Konzervatorskih odjela i Ministarstva kulture javljaju te općenito o otvorenim proceduralnim pitanjima.

Posebni naglasak tribine bit će na slučaju kuće Matulja u Brodarici kod Šibenika, djelu arhitekata Ante i Vlaste Vulin iz 1962. godine koja je srušena krajem 2016. godine. Kuća je imala status preventivno zaštićenog kulturnog dobra RH, a rušenje je izvedeno u pravnom vakuumu između privremene i trajne zaštite.

Kako bi se spriječila daljnja devastacija novijeg kulturnog nasljeđa, potrebno je kritički sagledati postojeće kriterije i metodologiju pravne zaštite kulturnih dobara, ali i potaknuti sustavniju i pravodobniju valorizaciju te afirmaciju kod šire kulturne i druge javnosti ovog izrazito produktivnog perioda za hrvatsku arhitekturu.


Tribina se organizira u suradnji projekta Motel Trogir i Društva arhitekata Šibenik.

Motel Trogir je projekt udruge za suvremene umjetničke prakse- Slobodne veze.
Projekt Motel Trogir u 2017. godini podržavaju Ministarstvo kulture RH i Zaklada Kultura nova.
izvor: d-a-si.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice