Javni natječaj za idejno rješenje nove zagrebačke česme/pumpe

Temom programa i natječajem se također nastoji afirmirati voda kao javno dobro.
Projekt Ars Publicae Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) u okviru ovogodišnjeg programa VODA I JAVNI PROSTOR raspisuje javni natječaj za idejno rješenje nove zagrebačke česme/pumpe.

Natječaj je otvoren do 25. rujna 2016.

Zagreb je grad koji ima izrazito nisku kulturu dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru. Štoviše, zamjetan je i trend neodržavanja i često uklanjanja postojećih česmi/pumpi na lokacijama gdje za njima postoji potreba. Gradu nužno trebaju nove česme/pumpe koje bi ponudile mogućnost konzumacije besplatne pitke vode na niz lokacija u javnom prostoru, a istovremeno bile suvremeno oblikovane te kao takve postale dio identiteta Zagreba.

Jedina tipska pumpa koja je u većoj mjeri (bila) prisutna, tzv. Željezni Francek, je pumpa kojoj pijenje vode nije primarna funkcija niti ispunjava suvremene standarde (npr. lake konzumacije za starije osobe koje se ne mogu saginjati) te je očita potreba suvremenog rješenja i uspostave nove mreže javnih česmi koje bi se trebale nalaziti na trgovima, u parkovima, okretištima tramvaja, na nasipu i na drugim javnim površinama.Ovaj javni natječaj za idejno rješenje nove zagrebačke česme/pumpe za cilj ima lansirati ideju takvoga rješenja, odnosno ukazati na potrebu veće dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru grada kroz mrežu javnih i za Zagreb posebno oblikovanih česmi/pumpi, a koje bi oblikovanjem bile prilagođene suvremenim potrebama, svim dobnim skupinama te životinjama.

Ujedno se nastoji ukazati na dizajnerski potencijal oblikovanja komunalne opreme koja ulazi u javni prostor grada, a nasuprot trendu slabih kataloških rješenja.

Temom programa i natječajem se također nastoji afirmirati voda kao javno dobro.

Projekt Ars Publicae pokrenut je 2010. godine u Zagrebu, a primarno se bavi pitanjima umjetničkoga sadržaja u javnom prostoru te javnim prostorom općenito.

Programom “VODA I JAVNI PROSTOR” u 2016. godini u fokusu je pitanje (ne)dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru Zagreba, voda kao element javnog prostora te općenito voda kao javno dobro.

Cilj programa je afirmacija, zagovaranje i podizanje kvalitete javnog prostora i oblikovanja grada posredstvom suvremene umjetničke, kulturne i refleksivne produkcije te poticanje umjetničkih intervencija i performativnih akcija s namjerom propitivanja i utjecanja na prostorne politike, poimanje javnog dobra, načina na koji nastaje izgrađeni okoliš, te planiranje njegovog oblika i sadržaja.

Projekt je jedinstven u RH po kombiniranju kulturno-umjetničkog i istraživačkog rada s aktivističkim djelovanjem i zagovaranjem javnih dobara pred javnom upravom, što se provodi u suradnji s volonterskom platformom 1POSTOZAGRAD.

OPĆI UVJETI NATJEČAJA:

- ista osoba na natječaj može poslati jedan prijedlog, a dodatni prijedlog može biti prijavljen od iste osobe kao dio autorskog tima.

- prijedlog treba uključivati samostojeću česmu/pumpu, a otvorena je i mogućnost zidne verzije.

- prijedlog treba biti prilagođen za konzumaciju vode ljudi svih generacija te životinja, u izdvojenom dijelu.

- prijedlog može, ali ne mora, sadržavati natpis “Pitka voda” i/ili vizualni prikaz da je voda za piće, te ime grada Zagreba.

- prijedlog treba sadržavati do tri vizuala, kratki osnovni tehnički opis ne duži od jedne kartice teksta te ime i prezime i kontakt (mail i telefon) osobe ili tima koji prijedlog prijavljuju.

ŽIRI:

Žiri čine:

Dorja Benussi, mag.art., produkt dizajnerica
Ana Elizabet, mag.art, vizualna umjetnica
Tomislav Soldo, mr.sc., arhitekt sa specijalizacijom za javne prostore

NAGRADE:

Pod uvjetom da na natječaj pristigne barem deset natječajnih prijedloga, autoru/ici prvonagrađenog prijedloga bit će isplaćena nagrada u iznosu od 4 500 kuna brutto.

Žiri će dodijeliti i drugu i treću nagradu, koje s obzirom na skromne financijske mogućnosti projekta, nemaju novčani dio.

OSTALO:

Prijedlozi se šalju na arspublicae@gmail.com s naslovom „Pumpa“.

Prijedlog i sve podatke molimo poslati u jedinstvenom dokumentu (pdf).

Početak natječaja je 9. srpnja 2016., a krajnji rok za predaju natječajnih prijedloga 25. rujna 2016.

Nepotpuni i prijedlozi koji ne ispunjavaju tehničke zadatosti natječaja, odnosno koji su pristigli nakon isteka naznačenog roka se neće razmatrati.

Odluka o odabranom prijedlogu bit će objavljena do 8. listopada 2016.

Natječaj se održava u suradnji projekta Ars Publicae s platformom 1POSTOZAGRAD u okviru procesa zagovaranja veće dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru Zagreba.

U sklopu programa “VODA I JAVNI PROSTOR” izrađuje se i karta Zagreba s lokacijama na kojima je dostupna besplatna pitka voda u javnom prostoru, odnosno lokacijama gdje bi trebala biti dostupna.

U suradnji projekta s plaformom 1POSTOZAGRAD i drugim partnerima zagovarat će se i da jedna od tih lokacija eventualno dobije česmu/pumpu koja će biti odabrana na ovom natječaju.

O PROJEKTU:

Ideja natječaja, autor programa „VODA I JAVNI PROSTOR“ i voditelj projekta Ars Publicae: Saša Šimpraga

Suradnice: Antonija Komazlić, Sonja Leboš

Ars Publicae je projekt Udruge za intedisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII).

Podrška u 2016: Zaklada Kultura nova, Grad Zagreb, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.


U okviru ovogodišnjeg programa i suradnje s 1POSTOZAGRAD do sada pokrenute incijative za dostupnost besplatne pitke vode u javnom prostoru pronađite ovdje.

Održane i planirane šetnje na temu ovogodišnjeg programa “VODA I JAVNI PROSTOR” pronađite ovdje.

Do sada realiziranu urbanološku datoteku tj. seriju intervjua i tekstova na temu programa “VODA I JAVNI PROSTOR” koja nastaje kroz projekt u 2016. godini možete vidjeti ovdje.

Primjeri postojećih česmi za besplatnu pitku vodu:


Zagreb (Trg Petra Krešimira IV.)


Rim


Beograd


Tokio


Bukurešt


Zagreb (terminal Dubec)

Projekt Ars Publicae primarno se bavi pitanjima umjetničkoga sadržaja u javnom prostoru te javnim prostorom općenito.

Sve dosadašnje umjetničke i druge intervencije nastale u sklopu aktivnosti projekta pronađite ovdje.

Programom VODA I JAVNI PROSTOR u 2016. godini u fokusu je pitanje (ne)dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru Zagreba, voda kao element javnog prostora te općenito voda kao javno dobro.

Ars Publicae je projekt Udruge za intedisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII).izvor: arspublicae
vrh stranice