Izložba u Galeriji ULUPUH

Reduciranje - izložba ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje arhitektonsko-urbanističkih maketa.
U četvrtak, 2. listopada u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, u Tkalčićevoj 14, otvorena je izložba Reduciranje, ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje arhitektonsko-urbanističkih maketa. Autor izložbe je Filip Tadin, a izlažu: Rikard Blažičko, Ivan Capan, Robert Keček, Igor Kozlina, Aleksander Lončarić, Robert Jozić i Filip Tadin te studenti Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu: Nikola Brlek, Iva Martinis, Pero Vuković.

Arhitektonsko-urbanističke makete služe sažimanju prostora i volumena u perceptivno dohvatljivoj veličini, kako već izgrađenih prostora i građevina, tako i tek zamišljenih projekata zabilježenih samo u nacrtima. Članovi ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje arhitektonsko - urbanističkih maketa ovom izložbom predstavljaju svoj rad široj javnosti.


Robert Keček, Hotel Vodice


Tekst Filipa Tadina, autora izložbe;
„Sekcija okuplja članove koji se bave specifičnim umjetničkim djelovanjem koje prikazuje prostor u umanjenom mjerilu. Maketari sudjeluju u radu ULUPUH-a od samih početaka djelovanja gdje uz Vjenceslava Richtera djeluju Vanja Milić, Ivica Turčić i kasnije Boro Kovačević koji formira samostalnu sekciju. Članovi sekcije su od osnutka djelovali ne samo lokalno već i na svjetskoj, osobito zapadno-europskoj sceni. (…)

Tradicionalno se maketa veže uz prezentaciju arhitektonskih projekata, ali primjena joj je znatno šira: od industrijskih maketa koje prikazuju visokotehnološke pogone, preko arheoloških i povijesnih prikaza, prikaza prirodnih krajolika, do čak i filmskih setova.

Doživljaj prostora je multisenzorički proces koji se najvjernije i najprijemčivije može prenijeti upravo kroz maketu. Ona ne mora biti doživljena samo vizualno već i taktilno, pa čak i mirisno. Ova izložba zorno prikazuje različite pristupe oblikovanju maketa, različita mjerila, obuhvate, materijale, razine detaljnosti, a sve u svrhu prenošenja arhitektonske misli, prenošenja koncepta u prostor po prvi put. Snaga arhitektonske makete nije u kopiranju stvarnosti i oponašanju materijala nego upravo u reduciranju na bitno. (…)

Sekcija se zalaže za ideju uvođenja obveze da se prvonagrađeni radovi, prije početka izvođenja, prilikom prezentacije javnosti opreme maketom u odgovarajućem mjerilu. Na taj način bi se pospješila komunikacija između projektanata i javnosti, koja ima pravo na informaciju (u odgovarajućem mediju, odnosno maketi) o tome na koji će se način oblikovati javni prostor te na koji će se način u konačnici trošiti porezni novac.“


Igor Kozlina, Vinarija sv. Ivan Zelina

Zahvale na suradnji profesorima Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu koji su odabrali studentski dio radova za izložbu: prof. Koružnjaku, prof. Pleštini, prof. Žarniću i doc. Miškoviću.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.Izložba će se moći pogledati do 13. listopada, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati (nedjeljom i praznikom galerija zatvorena).
Ulaz na izložbu je slobodan.
Datum održavanja: 2.10. - 13.10.2014.izvor: DAZ,  ULUPUH i vizkultura.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice