Izložba: Smiljan Radić i Alejandro Lüer - Illustraciones

Radi se o maketama djela kao što su Kuća sebičnog diva, Kuća za poemu pravom kutu, Dječak skriven u jajetu i mnoga druga.
U subotu, 17. listopada 2015. u 19 sati u Oris Kući arhitekture otvara se izložba Illustrationes radova poznatog čilenaskog arhitekta Smiljana Radića u suradnji s Alejandrom Lüerom.

U djelu Smiljana Radića teme se pojavljuju i nestaju da bi se opet vratile kao u kakvom glazbenom komadu. Njegova je komorna glazba katkad tiha do nečujnosti, ne glasnija od koraka u mraku, da bi nenadano zazvučala u fortissimu neke harmonije teških granitnih stijena. Cjelina djela, koliko god u određenom smislu bila homogena, trajno oscilira između suprotnosti – trajnosti i prolaznosti, čvrstine i krhkosti, apstraktnog i konkretnog, nastanjivog i nenastanjivog.

Vera Grimmer - iz kataloga izložbe
Smiljan Radić rođen je 1965. u Santiagu, Čile. Diplomirao je 1989. na Arhitektonskom fakultetu čileanskog katoličkog sveučilišta, a nakon toga studirao na Istitutto Universitario di Architettura u Veneciji. Nakon pobjede 1994. na međunarodnom natjecanju Platía Eleftería (Heraklion, Kreta) udružuje se s arhitektima Nicolásom Skutelisom i Flaviom Zanon na razvoju i realizaciji projekta u Grčkoj. Godine 2000. dobiva natječaj za projekt Barrio Cívico de Concepción, za što ga 2001. Udruga arhitekata Čilea bira za najboljeg čileanskog arhitekta mlađeg od 35 godina. Održao je brojna predavanja i izložbe u Meksiku, Argentini, Španjolskoj, sad-u, Norveškoj i Austriji. Njegova su djela objavljivana u časopisima poput Casabella, A+U, Quaderns, Detail, 2G, Electa, Lotus, Arq, između ostalih i u dva monografska kataloga izdana u Španjolskoj i u Čileu. Tijekom 2007. bio je gostujući profesor na Teksaškom sveučilištu, a 2008. na Harvardu, zajedno sa stalnom suradnicom kiparicom Marcelom Correom.


izvor: oris.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice