Izložba: Šezdesete u Hrvatskoj - mit i stvarnost

Izložba daje jedan od najcjelovitijih uvida u ključno razdoblje novije hrvatske povijesti od 1958. do 1971. godine.
U Muzeju za umjetnost i obrt otvara se središnji izložbeni projekt u 2018. godini, izložba Šezdesete u Hrvatskoj - mit i stvarnost koja već sada nosi epitet velikog kulturološkog projekta.

Izložba, koja će dati jedan od najcjelovitijih uvida u ključno razdoblje novije hrvatske povijesti od 1958. do 1971. godine za javnost će biti otvorena pet mjeseci, od travnja do rujna i u širem kontekstu promotrit će i analizirati situaciju u Hrvatskoj.

Kroz ukupno osamnaest dionica izložbe i odabirom brojnih eksponata od dokumentarne građe do umjetničkih djela, od fotografija do filmskih, televizijskih i glazbenih inserata, od predmeta svakodnevice do znakova vremena koji su u najdoslovnijem smislu mijenjali svijet.

Kroz presjek ovog važnog desetljeća izložba će prikazati kako su šezdesete godine u Hrvatskoj u ekonomskom smislu donijele do tada neviđeni prosperitet i pridonijele razvoju konzumerističkog društva, ali i na cjelovit i sveobuhvatan način nastojat će prikazati presjek prijelomnog desetljeća ne samo za Hrvatsku i njezino okruženje, već i trenutke kada se na globalnoj razini mijenjaju političke, ekonomske i kulturološke paradigme.


Razni izvođači – Zagreb 62; Jugoton ‎LPY-87, 1962.

Festivali zabavne glazbe, vinil ploče, šlageri, VIS-ovi, Fićo, Trst i rifle, mini-suknje, rock’n’roll i seksualna revolucija samo su neka od obilježja koja su snažno utjecala na razvojne procese u modernizaciji društva šezdesetih godina i koja će biti sastavni dio izložbe.


Slavka Pavić / Dolazi novi grad/ 1960. / privatno vlasništvo


Naslonjač A4 / diz. Bernardo Bernardi/ Izvor: MUO/ 1961.

Izložba je rezultat višegodišnjeg autorskog rada tima istaknutih stručnjaka, a to su: Zvonko Maković, Ana Lederer, Ante Batović, Dunja Nekić, Hrvoje Horvat, Igor Duda, Inoslav Bešker, Koraljka Vlajo, Krešimir Nemec, Lovorka Magaš Bilandžić, Maja Đurinović, Marija Tonković, Marina Bagarić, Maroje Mrduljaš, Nada Zgrabljić Rotar, Nina Simončić, Seadeta Midžić i Tomislav Šakić.

Vizualni identitet i postav izložbe Numen / For Use i Oaza.

Idejni koncept izložbe postavio je dr.sc. Zvonko Maković u organizaciji Muzeja za umjetnost i obrt uz ravnatelja Miroslava Gašparovića i voditeljicu i koordinatoricu projekta Vesnu Ledić te stručni timovi MUO: Odjel marketinga i veza s javnošću na čelu s voditeljicom Odjela mr.sc. Vesnom Jurić Bulatović, Pedagoški odjel MUO pod vodstvom Maline Zuccon Martić, Odjel knjižnice, kustosi i restauratori MUO, kustos za izložbe, Odjel za dokumentaciju, informatička služba, foto laboratorij i tehnička služba MUO.

Kroz cijeli period održavanja, izložbu će pratiti brojne popratne aktivnosti: edukativni programi, okrugli stolovi, predavanja i vodstva autora pojedinih tematskih cjelina, koncerti s glazbom iz tog razdoblja te bogat suvenirski program.

Izložbu prati opsežna monografija koju MUO izdaje u suradnji sa Školskom knjigom.

Posjetite izložbu i doživite šezdesete!

Muzej za umjetnost i obrt
, Trg Republike Hrvatske 10, Zagreb
26. travnja – 30. rujna 2018.

izvor: muo
facebook event

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice