Izložba: Potential-possible-promising

Izložba je priozašla iz suradnje Arhitektonskog i Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Od samih početaka ljudske povijesti arhitektura se nametnula kao nužna i neodvojiva od svakodnevnog života. Mijenjajući se od stoljeća do stoljeća, od godine do godine, oduvijek nas je okruživala te odražavala duh vremena; sliku sela, grada i države.
Danas, pomoću novih tehnologija, masovnih medija i prevlasti vizualnog nad tekstualnim, uloga i primjetnost arhitekture može samo rasti. Razni se izazovi u opusu arhitekata pojavljuju vrlo rano, pogotovo ako se radi o javnom prostoru, a talent i kvaliteta mogu se prepoznati već tijekom studija. Kako dobre ideje mladih ljudi ne bi ostale nezapažene, fokus smo stavile upravo na studente. Njihovi projekti, svaki na svoj način, propituju, izražavaju te nude rješenje problema javne arhitekture koji su im bili zadani ili koje su oni u određenom trenutku prepoznali. Iako su različiti, radove smo povezale na način da prikazuju misaoni proces autora – njihove inspiracije, asocijacije i razmišljanja koja su dovela do finalnog proizvoda izvedenog u obliku plakata, makete ili projekcije.
Nadamo se da će izložbom „Potential-possible-promising“ započeti stvaranje kvalitetnih odnosa studenata i profesora različitih, no srodnih, fakulteta koji će poslužiti kao temelji daljnjim suradnjama te omogućiti da ovakvi projekti postanu redovita praksa. Izlaganjem studentskih radova, posjetiteljima se također nastoji pokazati kako bi mogla izgledati budućnost arhitekture u Hrvatskoj. Stavljanjem fokusa na studente, što arhitekture, što povijesti umjetnosti, javnost dobiva uvid u njihov rad i interese, nudi im se mogućnost rušenja predrasuda te promatranja studenata u novom, boljem svjetlu.


Autorice izložbe: Katarina Puljko, Jelena Šekrst i Ivana Šešlek

ORIS Kuća arhitekture (Kralja Držislava 3, ZG), 5. ožujka 2018.; 19 sati


Izložba je nastala u sklopu kolegija Kustoske prakse (Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, diplomski studij) pod mentorstvom dr. sc. Jasne Galjer i u suradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu. Izložene radove napravili su studenti arhitekture.

Izlagači:
Kristina Beljan
Chiara Ceschin i Nina Mejak
Ivana Lazar i Mia Kos
Lucija Merdžan
Mark Miščević
Karla Jelić-Balta
Bruno Lang Kosić, Iva Mandurić, Lea Mioković
i Vili Rakita

facebook event

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice