Izložba - Novi Zagreb: od velike spavaonice do novih sadržaja

U Novom Zagrebu do danas se nije formiralo središte koje bi postalo njegova identifikacijska točka.
U Galeriji Vladimir Bužančić (Centar za kulturu Novi Zagreb, Trg Narodne zaštite 2) u četvrtak, 3. svibnja 2018. godine u 20 sati, otvara se izložba Novi Zagreb: od velike spavaonice do novih sadržaja, autora Tonija Bešlića i autora fotografija Nikole Šimunića.

U okviru godišnje programske koncepcije Galerije Bužančić Prostor naš svagdašnji – prostor kao znak ili simbol reprezentacije, kao utopijski/distopijski pejzaž ili kao (dis)funkcionalni oblik kolektiviteta predstavljamo izložbu koja donosi pregled recentne arhitekture Novoga Zagreba koju su autori realizirali u sklopu višegodišnjeg izložbenog projekta Arhitektura zagrebačkih četvrti koji tematizira recentnu arhitekturu zagrebačkih četvrti. Do sada su napravljene izložbe o Trešnjevci, Stenjevcu, Podsljemenu, Maksimiru, Črnomercu i Centru.

U Novom Zagrebu do danas se nije formiralo središte koje bi postalo njegova identifikacijska točka. Novi se sadržaji točkasto raspoređuju bez neke organske povezanosti, samo podcrtavaju trajnu nedorečenost i nedostatak vizije koja bi trebala artikulirati središte toga dijela grada. Demokratizacija i liberalizacija uvjeta izgradnje nakon društvenoga prevrata devedesetih godina dvadesetoga stoljeća nisu dovele do arhitektonske kulture kakvu smo očekivali. To je pregled, ne samo s pohvalama, nego i s kritičkim osvrtima koji se bavi i dvojbenim odlukama i rješenjima u planiranju i građenju. Takav prikaz zrcali i hrvatski gospodarski trenutak i s njime povezane financijske mogućnosti, odnosno ograničenja i oskudice, važne za svaku arhitekturu. One najbolje otkrivaju manevarski prostor arhitekata priklještenih između pohlepe investitora i birokratskih ograničenja i nelogičnosti, ali i njihove mogućnosti.

Izložba je otvorena do 25.05.2018.


Radno vrijeme:
CENTAR ZA KULTURU NOVI ZAGREB
Radnim danom od 08:30 - 21:30 sati, subotom od 10:00 - 14:00 sati

GALERIJA VLADIMIR BUŽANČIĆ
Radnim danom od 09:00 - 18:00 sati, osim četvrtkom i subotom od 10:00-13:00 sati


izvor: culturenet.hr

Komentari

Trenutno nema komentara

Dodaj komentar

Polja označena sa zvjezdicom (*) su obavezna

*  
*  
*  
*  
vrh stranice